domowy ser z suszonymi morelami i orzechami włoskimi

doskonała i bardzo smaczna dekoracja świątecznego stołu.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 53 % 18 g
węglowodany 18 % 6 g
228 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Polecam wszystkim przygotować ten ser na świąteczny stół. Jest nie tylko pyszny, ale także piękny. Przepis kulinarny przeczytałem na jakiejś stronie. Przyciągnął mnie jego oryginalny wygląd, a nazwa niezwykła "domowy ser z suszonymi morelami i orzechami włoskimi". Bardzo lubię orzechy i wszelkiego rodzaju suszone owoce. Ser uwielbia mój syn. Postanowiłem więc dać nam wszystkim prezent. Zamierzam go jeszcze raz ugotować, ale już na świątecznym stole na Nowy Rok. I radzę. Najpierw weź twaróg i przetrzyj go przez sito. Następnie dodaj do niego mleko i wymieszaj. Włóż mieszaninę do rondla i podpal. Gdy się zagotuje, kontynuuj gotowanie, aż pojawi się serwatka. Bierzemy durszlak. Kładziemy na nim gazę i kładziemy na niej twaróg. Należy go zawiesić, aby cała ciecz była szklana. Ser powinien być twardy i suchy. Następnie weź bazylię. Pokrój go i zmiel w blenderze. Dodaj jajko i sól. Pokrój suszone morele na kawałki i posiekaj, ale nie drobno prażone orzechy włoskie. Weź pojemnik z grubym dnem, możesz żeliwny kocioł. Postaw go na ogniu. Na dnie kładziemy masło. Gdy się rozpuści, dodaj nasz twaróg i gotuj je na małym ogniu. Musisz tylko stale przeszkadzać. Twaróg powinien zacząć się topić. Włóż sodę, twaróg powinien zacząć rosnąć. Gdy opadnie, dodaj bazylię, suszone morele i orzechy do kotła. Gotuj z nimi twaróg, aż całkowicie się rozpuści. Weź głęboki pojemnik. Połóż folię spożywczą na dnie. Wlej wszystko, co ugotowałeś. Schładzamy i wkładamy do lodówki. Cały nasz domowy ser jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy