Schab z kaszą jaglaną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od dokładnego umycia wieprzowiny pod bieżącą wodą. Następnie kroimy go na dość duże kawałki-kostki 4 lub 5 cm, wkładamy do rondla lub do rondla z grubym dnem. Wlej olej roślinny, dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę i zacznij dusić, mieszając. Gdy wieprzowina jest usmażona, wlej tutaj 8 szklanek wrzącej wody (lub 2 litry). Pozwól wodzie zagotować się i napełnij umytą proso (lub ryż). Po 7-8 minutach wlej łyżkę octu winnego i wlej wszystkie suche przyprawy, w tym posiekaną paprykę, czosnek. Na samym końcu gotowania dodaj posiekaną świeżą natkę pietruszki i kolendrę. Lepiej zmielić wszystkie przyprawy w moździerzu wraz z czosnkiem i solą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g