schab z kaszą jaglaną

obfita, aromatyczna zupa z pikantnymi ziołami. Ten kulinarny przepis nazywa się "zupą wieprzową Kharcho". Należy do kuchni gruzińskiej i gotuje się bardzo szybko. W rzeczywistości zupa składa się z prawie jednego mięsa. Zupa kharcho w Gruzji jest przygotowywana na różne sposoby, dodając proso lub ryż lub kaszę kukurydzianą. Zamiast wieprzowiny w takiej zupie może być wołowina lub cielęcina. Jedzenie jest bardzo satysfakcjonujące, ostrzegam z góry.
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 41 % 11 g
146 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

zaczynamy od dokładnego umycia wieprzowiny pod bieżącą wodą. Następnie kroimy go na dość duże kawałki-kostki 4 lub 5 cm, wkładamy do rondla lub do rondla z grubym dnem. Wlej olej roślinny, dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę i zacznij dusić, mieszając. Gdy wieprzowina jest usmażona, wlej tutaj 8 szklanek wrzącej wody (lub 2 litry). Pozwól wodzie zagotować się i napełnij umytą proso (lub ryż). Po 7-8 minutach wlej łyżkę octu winnego i wlej wszystkie suche przyprawy, w tym posiekaną paprykę, czosnek. Na samym końcu gotowania dodaj posiekaną świeżą natkę pietruszki i kolendrę. Lepiej zmielić wszystkie przyprawy w moździerzu wraz z czosnkiem i solą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy