skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz orzechy, osusz na ręcznikach papierowych, możesz trochę usmażyć na patelni, więc będzie pachnące i smaczniejsze. Wybierz orzechy wysokiej jakości, bez goryczy, smak gotowego dania będzie zależał od smaku orzechów. Umieść orzechy w misce blendera, możesz użyć maszynki do mięsa, ale wygodniej jest mi z blenderem.
Krok 2:
Opłucz warzywa, osusz, pokrój i wyślij do orzechów, posiekaj i przenieś powstałą masę do miski.
Krok 3:
Doprowadź buraki do gotowości, pieczę w piekarniku przez dwie godziny w 180 stopniach, ale moje buraki są duże, średnie mogą zająć około półtorej godziny. Wybierz soczyste, jasne, słodkie buraki - mam takie. Ostudzić, obrać i pokroić na kawałki, aby wygodnie zmielić w blenderze.
Krok 4:
Czosnek obrać, opłukać i dodać do miski blendera do buraków, posiekać.
Krok 5:
Rozdrobnione buraki z czosnkiem Wyślij do miski z orzechami i ziołami, dodaj ocet winny, sól i przyprawy, wymieszaj, uformuj kulki z powstałej masy, połóż je trochę na wierzchu, udekoruj orzechami i ziołami lub ziarnami granatu, według własnego gustu. Smacznego!
phali gotowała po raz pierwszy, ja i moi bliscy bardzo podobała mi się ta przekąska. Wszystkie składniki kompozycji dobrze się łączą, tworząc pikantny i świeży smak. Phali można jeść jako przekąskę lub stosować jako dodatek do dań głównych. Phali to całkowicie wegetariańskie danie. Można go gotować na czczo. Phali z orzechami włoskimi i burakami to tylko jedna z odmian phali i jest również zrobiona z jarmużu, szpinaku, cukinii, papryki, bakłażana, zielonej fasoli i innych warzyw. Użyj różnych ziół i przypraw. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, zawiera tylko dostępne składniki, a wynik jest niesamowity, na pewno ugotuję więcej, będzie coś, co zaskoczy gości. Następnym razem spróbuję innych opcji phali i wezmę ten przepis do notatki i doradzę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g