Gruzińskie buraki phali z orzechami

phali to popularna gruzińska przekąska. Danie ma jasny wygląd i smak. Buraki, orzechy włoskie, czosnek, zioła wszystkie składniki doskonale się łączą, nadając potrawie niepowtarzalny smak. Taka przekąska ozdobi każdą ucztę.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 32 % 10 g
197 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz orzechy, osusz na ręcznikach papierowych, możesz trochę usmażyć na patelni, więc będzie pachnące i smaczniejsze. Wybierz orzechy wysokiej jakości, bez goryczy, smak gotowego dania będzie zależał od smaku orzechów. Umieść orzechy w misce blendera, możesz użyć maszynki do mięsa, ale wygodniej jest mi z blenderem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz warzywa, osusz, pokrój i wyślij do orzechów, posiekaj i przenieś powstałą masę do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadź buraki do gotowości, pieczę w piekarniku przez dwie godziny w 180 stopniach, ale moje buraki są duże, średnie mogą zająć około półtorej godziny. Wybierz soczyste, jasne, słodkie buraki - mam takie. Ostudzić, obrać i pokroić na kawałki, aby wygodnie zmielić w blenderze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać, opłukać i dodać do miski blendera do buraków, posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozdrobnione buraki z czosnkiem Wyślij do miski z orzechami i ziołami, dodaj ocet winny, sól i przyprawy, wymieszaj, uformuj kulki z powstałej masy, połóż je trochę na wierzchu, udekoruj orzechami i ziołami lub ziarnami granatu, według własnego gustu. Smacznego!

phali gotowała po raz pierwszy, ja i moi bliscy bardzo podobała mi się ta przekąska. Wszystkie składniki kompozycji dobrze się łączą, tworząc pikantny i świeży smak. Phali można jeść jako przekąskę lub stosować jako dodatek do dań głównych. Phali to całkowicie wegetariańskie danie. Można go gotować na czczo. Phali z orzechami włoskimi i burakami to tylko jedna z odmian phali i jest również zrobiona z jarmużu, szpinaku, cukinii, papryki, bakłażana, zielonej fasoli i innych warzyw. Użyj różnych ziół i przypraw. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, zawiera tylko dostępne składniki, a wynik jest niesamowity, na pewno ugotuję więcej, będzie coś, co zaskoczy gości. Następnym razem spróbuję innych opcji phali i wezmę ten przepis do notatki i doradzę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy