ciasto drożdżowe z kurczakiem i ziemniakami

Przygotuj proste ciasto z dostępnymi składnikami! Z ciasta drożdżowego można zrobić wiele różnych ciast, zmieniając w nich tylko nadzienie. Dziś przygotujemy soczyste i niezwykle smaczne ciasto z kurczakiem i ziemniakami, które nie wstydzą się podawać na świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 58 % 23 g
188 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Weź duże wybrane jajka. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do temperatury 37-40°C. dodaj cukier, sól i drożdże do ciepłego mleka. Pozostaw drożdże na 15 minut, aby aktywować. Na powierzchni powinna pojawić się bujna Piankowa Czapka. Oznacza to, że drożdże są aktywne i można je dalej gotować. Jeśli czapki nigdy się nie pojawiły, drożdże są zepsute lub mleko jest przegrzane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce ubij widelcem lub trzepaczką jajka z olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej aktywowane drożdże do jaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i stopniowo, łyżką, Dodaj do ciasta. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj rękami miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Na początku ciasto mocno przylega do dłoni, ale po ugniataniu lepkość stanie się minimalna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Aby uzyskać soczystość, możesz dodać drobno posiekaną i smażoną cebulę do nadzienia na oleju roślinnym. Lub podsmaż marchewkę razem z cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Pokrój kurczaka w małe kostki, aby dobrze się upiekł.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ważne jest, aby drobno posiekać ziemniaki, ponieważ w zależności od odmiany potrzebują więcej czasu na przygotowanie. A kiedy kurczak i marchewka są gotowe, ziemniaki zachowują jędrność. Dlatego im drobniej pokroisz, tym lepiej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce połącz filet z kurczaka, ziemniaki, marchewkę, majonez, Curry, paprykę i mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Majonez można zastąpić kwaśną śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zgnieść wyrośnięte ciasto i podzielić na dwie nierówne części.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj większość ciasta tak, aby wystarczyło na dno i boki naczynia do pieczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkowane ciasto włożyć do wysmarowanej olejem roślinnym Formy do pieczenia i zrobić boki. Potrzebna jest duża forma do pieczenia-średnica 26-30 cm, odpowiednia jest również mała blacha do pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż nadzienie na cieście i spłaszcz.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwałkuj drugą część ciasta wzdłuż średnicy formy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ułóż ciasto na nadzieniu i ściśnij krawędzie. Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smarowanie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Połącz jajko z mlekiem i ubij, aż będzie gładkie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posmaruj wierzch ciasta ubitym jajkiem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 1 godzinę. Jeśli ciasto zaczęło się rumienić,a ciasto nie jest jeszcze gotowe, przykryj ciasto podwójnym arkuszem folii.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i odstaw na 5-7 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy i pokrój na kawałki. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy