zupa puree z dyni dla dzieci

apetyczny, zrównoważony, łatwy i zdrowy! Zupa dyniowa puree dla dzieci jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ma delikatną konsystencję i subtelny smak, który z pewnością spodoba się małym wybrednym. Produkty będą potrzebne najprostsze i najtańsze.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować puree z dyni dla dzieci? Przygotuj jedzenie. Weź świeżą lub mrożoną dynię, preferuj słodkie, deserowe odmiany. Mrożoną dynię można wcześniej nie rozmrażać. Dobrze umyj i osusz warzywa. Weź 10% śmietany, aby zupa nie była zbyt kaloryczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i dobrze spłucz ziemniaki i marchewkę pod kranem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój warzywa w dużą kostkę i włóż do garnka do gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zupę puree można gotować w wodzie lub na dowolnym bulionie: kurczaku, mięsie, warzywach. W przypadku dzieci preferowany jest bulion z kurczaka lub zwykła woda. Napełnij warzywa wodą i gotuj. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj warzywa na małym ogniu, aż będą ugotowane. Dodaj kostki dyni i gotuj, aż dynia będzie miękka, sól do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uderz warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego bezpośrednio w garnku. Lub Przenieś do szklanki kombajnu i posiekaj w nim. Uważaj — zupa jest gorąca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę do garnka z zupą puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź do wrzenia, wyłącz ogień i pozwól zupie trochę zaparzyć. Podawaj zupę puree z dynią dla dzieci w ciepłej formie, możesz dodatkowo zrobić z nią grzanki lub krakersy. Smacznego!

zupy puree-rodzaj lekkostrawnych pierwszych dań. Miłośnicy utraty wagi często nie zalecają spożywania takich zup, ponieważ są one szybko trawione i łatwo wchłaniane przez organizm. Dzieje się to znacznie łatwiej i szybciej niż w przypadku zwykłej zupy z całych potraw.
ta właściwość zupy puree jest przydatna dla dzieci, ponieważ rosnące ciało potrzebuje tylko szybko uzupełnionego pożywienia.
aby uzyskać więcej smaku podczas gotowania, do bulionu można dodać korzenie i łodygi zieleni, które toleruje Twoje dziecko. Zupę puree można również podawać z drobno posiekanymi ziołami.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Mrożona Dynia - 27   kcal/100g

Podobne przepisy