skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować puree z dyni dla dzieci? Przygotuj jedzenie. Weź świeżą lub mrożoną dynię, preferuj słodkie, deserowe odmiany. Mrożoną dynię można wcześniej nie rozmrażać. Dobrze umyj i osusz warzywa. Weź 10% śmietany, aby zupa nie była zbyt kaloryczna.
Krok 2:
Obierz i dobrze spłucz ziemniaki i marchewkę pod kranem.
Krok 3:
Pokrój warzywa w dużą kostkę i włóż do garnka do gotowania.
Krok 4:
Zupę puree można gotować w wodzie lub na dowolnym bulionie: kurczaku, mięsie, warzywach. W przypadku dzieci preferowany jest bulion z kurczaka lub zwykła woda. Napełnij warzywa wodą i gotuj. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj warzywa na małym ogniu, aż będą ugotowane. Dodaj kostki dyni i gotuj, aż dynia będzie miękka, sól do smaku.
Krok 5:
Uderz warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego bezpośrednio w garnku. Lub Przenieś do szklanki kombajnu i posiekaj w nim. Uważaj — zupa jest gorąca.
Krok 6:
Wlej śmietanę do garnka z zupą puree.
Krok 7:
Doprowadź do wrzenia, wyłącz ogień i pozwól zupie trochę zaparzyć. Podawaj zupę puree z dynią dla dzieci w ciepłej formie, możesz dodatkowo zrobić z nią grzanki lub krakersy. Smacznego!
zupy puree-rodzaj lekkostrawnych pierwszych dań. Miłośnicy utraty wagi często nie zalecają spożywania takich zup, ponieważ są one szybko trawione i łatwo wchłaniane przez organizm. Dzieje się to znacznie łatwiej i szybciej niż w przypadku zwykłej zupy z całych potraw.
ta właściwość zupy puree jest przydatna dla dzieci, ponieważ rosnące ciało potrzebuje tylko szybko uzupełnionego pożywienia.
aby uzyskać więcej smaku podczas gotowania, do bulionu można dodać korzenie i łodygi zieleni, które toleruje Twoje dziecko. Zupę puree można również podawać z drobno posiekanymi ziołami.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Mrożona Dynia - 27 kcal/100g