bułka pita z pieczarkami i serem w piekarniku

przekąska jest dobra zarówno na zimno, jak i na gorąco. Bułkę nie można schłodzić, ale raczej lekko podgrzać w piekarniku. Wtedy ser się stopi i będzie smakował jak julienne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
226 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby umyć, osuszyć, drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I smaż na oleju roślinnym do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować, obrać. Oddziel białka od żółtek i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Chleb pita posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż smażone grzyby, żółtka i białka warstwami na środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj nadzienie prawą częścią chleba pita.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj majonezem, posyp serem i koperkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ser lewą częścią chleba pita, posmaruj go majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń chleb pita, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy