skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Aby jajka nie pękły podczas gotowania, wyjmij je wcześniej z lodówki, poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
Krok 2:
Umyj ziemniaki i jajka, włóż do rondla, zalej zimną wodą i wyślij do pieca. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż ziemniaki i jajka będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Możesz sprawdzić gotowość za pomocą wykałaczki. Odcedź wrzącą wodę z patelni, ostudź ziemniaki i jajka.
Krok 3:
W tym czasie pokrój ogórki w niezbyt grube koła. Cebulę obrać i opłukać, posiekać w drobną kostkę. Do sałatki można użyć dowolnej cebuli, ale polecam wziąć czerwoną sałatę lub szalotkę (jeśli są dostępne), te odmiany cebuli są łagodniejsze i świetnie nadają się do sałatek.
Krok 4:
Obierz ziemniaki i jajka. Aby zapobiec pozostawaniu drobnych cząstek ze skorupy na jajach, opłukuję obrane jajka w zimnej wodzie i suszę.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki w plasterki lub kostki, jak chcesz. Wyślij ziemniaki do głębokiej filiżanki lub salaterki.
Krok 6:
Posiekaj jajka w ten sam sposób, jak chcesz, pokroiłem całą sałatkę w plasterki.
Krok 7:
Wyślij kiszone ogórki do ziemniaków i jajek.
Krok 8:
Następna jest kolejka cebuli.
Krok 9:
Dodaj majonez i delikatnie wszystko wymieszaj. Spróbuj soli, jeśli nie wystarczy-dodaj sól.
Krok 10:
Posyp gotową sałatkę podczas serwowania ziele angielskie lub czarny pieprz, a także udekoruj świeżymi ziołami. Dobrze sprawdzają się koperek, pietruszka lub szczypiorek.
aby ziemniaki gotowały się równomiernie, użyj bulw mniej więcej tej samej wielkości.
sałatka jest bardzo smaczna, jeśli dodasz do niej domowy majonez.
zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
aby uzyskać bardziej pikantny smak, dodaj jedną łyżeczkę musztardy do majonezu, dokładnie wymieszaj i dopraw sałatkę sosem musztardowo-majonezowym.
niemiecka kiełbasa jest tradycyjnie podawana do sałatki ziemniaczanej, ale jako samodzielne danie jest bardzo dobra.
taka sałatka może zastąpić pełny obiad.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g