niemiecka sałatka ziemniaczana

pyszne i satysfakcjonujące! Składa się z najprostszych składników! Pożywna, jasna i nieskomplikowana sałatka ziemniaczana, która z pewnością spodoba się wielu. A jeśli ugotujesz ziemniaki i jajka dzień wcześniej, gotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 57 % 12 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić niemiecką sałatkę ziemniaczaną? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Aby jajka nie pękły podczas gotowania, wyjmij je wcześniej z lodówki, poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki i jajka, włóż do rondla, zalej zimną wodą i wyślij do pieca. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż ziemniaki i jajka będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut, w zależności od wielkości ziemniaków. Możesz sprawdzić gotowość za pomocą wykałaczki. Odcedź wrzącą wodę z patelni, ostudź ziemniaki i jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie pokrój ogórki w niezbyt grube koła. Cebulę obrać i opłukać, posiekać w drobną kostkę. Do sałatki można użyć dowolnej cebuli, ale polecam wziąć czerwoną sałatę lub szalotkę (jeśli są dostępne), te odmiany cebuli są łagodniejsze i świetnie nadają się do sałatek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki i jajka. Aby zapobiec pozostawaniu drobnych cząstek ze skorupy na jajach, opłukuję obrane jajka w zimnej wodzie i suszę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki w plasterki lub kostki, jak chcesz. Wyślij ziemniaki do głębokiej filiżanki lub salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj jajka w ten sam sposób, jak chcesz, pokroiłem całą sałatkę w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij kiszone ogórki do ziemniaków i jajek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna jest kolejka cebuli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj majonez i delikatnie wszystko wymieszaj. Spróbuj soli, jeśli nie wystarczy-dodaj sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp gotową sałatkę podczas serwowania ziele angielskie lub czarny pieprz, a także udekoruj świeżymi ziołami. Dobrze sprawdzają się koperek, pietruszka lub szczypiorek.

aby ziemniaki gotowały się równomiernie, użyj bulw mniej więcej tej samej wielkości.

sałatka jest bardzo smaczna, jeśli dodasz do niej domowy majonez.

zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

aby uzyskać bardziej pikantny smak, dodaj jedną łyżeczkę musztardy do majonezu, dokładnie wymieszaj i dopraw sałatkę sosem musztardowo-majonezowym.

niemiecka kiełbasa jest tradycyjnie podawana do sałatki ziemniaczanej, ale jako samodzielne danie jest bardzo dobra.

taka sałatka może zastąpić pełny obiad.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy