skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z wieprzowiną i kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki. Weź mięso wieprzowe, z kurczaka — filet z dowolnej części. Lepiej, jeśli mięso jest schłodzone, wtedy nadzienie okaże się bardziej soczyste. Jeśli jest zamrożony, rozmroź go wcześniej, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Umyj i dobrze osusz mięso, a następnie pokrój na kawałki.
Krok 2:
Przygotuj farsz do nadzienia. Jak zrobić mięso mielone? Najpierw przełóż filet z kurczaka przez maszynkę do mięsa z drobnym grillem. Wziąłem pierś, chociaż możesz wziąć dowolną jej część, najważniejsze jest to, że jest bez kości i chrząstki. Usuwam też skórę, ponieważ jest tłusta, ale możesz ją zostawić, jeśli chcesz.
Krok 3:
Następnie przewiń wieprzowinę. Lepiej jest wziąć wieprzowinę niezbyt tłustą i najlepiej bez żył, aby nie złamać maszynki do mięsa.
Krok 4:
Pomiń cebulę po wieprzowinie i dodaj do mielonej wieprzowiny i kurczaka. Łukasz, jeśli lubisz, możesz wziąć więcej, ale dla mnie to najlepsza opcja. Zamiast zwykłej cebuli możesz wziąć czerwoną lub białą cebulę.
Krok 5:
Wlej 50 mililitrów wody do miski z mięsem mielonym, dodaj sól i pieprz. Następnie dobrze wymieszaj. Jeśli czujesz, że mięso mielone jest bardzo gęste, dodaj trochę więcej wody, w przeciwnym razie nie będzie soczyste w gotowych pierogach. Włóż miskę mięsa mielonego do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Wlej wodę do miski, najlepiej trochę ciepłą, dodaj jajko i sól. Mieszaj, aż będzie gładka, a sól się rozpuści.
Krok 7:
Przesiej mąkę do miski z masą jajeczną, około dwóch trzecich całej masy, wlej olej roślinny i wymieszaj.
Krok 8:
Podczas dodawania mąki zagnieść ciasto. Będzie trochę ciasno, ale to w porządku. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w spokoju na stole na 25 minut. W tym czasie ciasto "odpocznie" i stanie się miękkie i elastyczne.
Krok 9:
Posyp mąką powierzchnię stołu. Z ciasta odetnij kawałek i zwiń go w kulkę. Zwiń go w cienką warstwę, Wytnij koła. Można to zrobić za pomocą dowolnej okrągłej formy. Z braku takiego zrobiłem to zwykłym kieliszkiem. Im większa średnica koła, tym większe będą gotowe pierogi.
Krok 10:
Rozłóż mięso mielone na krążkach ciasta.
Krok 11:
Połącz przeciwległe końce koła ciasta i mocno je uformuj.
Krok 12:
Teraz weź końce półfabrykatów i połącz pierścieniem. Ściśnij je mocno.
Krok 13:
Czasami, aby przyspieszyć pierogi, używam specjalnej pierogi. Gotowe pierogi można zamrozić, układając je w workach w jednej warstwie.
Krok 14:
Jak gotować pierogi? Zagotuj dużą ilość wody w rondlu, dodaj sól. Wrzuć pierogi do wrzącej wody, wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Możesz dodać liść laurowy. Po wynurzeniu gotuj pierogi przez około dziesięć minut.
Krok 15:
Podawaj pierogi z bulionem, w którym zostały ugotowane lub bez. Smacznego!
zazwyczaj pierogi są przygotowywane na przyszłość. Doskonale znoszą zamrażanie i zawsze będziesz mieć pod ręką szybki i satysfakcjonujący lunch lub kolację. Pierogi można nie tylko gotować, ale także smażyć lub piec w piekarniku. Do mielonego pierogów można dodać nie tylko cebulę i paprykę, ale także czosnek, suchą adżikę lub dowolną przyprawę według własnego gustu.
możesz podawać pierogi ze śmietaną, majonezem, ziołami lub masłem. Czasami podaje się je z sosem pomidorowym lub puree chrzanowym, a nawet octem winnym.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g