Sałatka z piersi kurczaka i suszonych śliwek

prosta sałatka z piersi kurczaka i suszonych śliwek. Obfita sałatka z kurczakiem, grzybami i suszonymi śliwkami. Na świąteczny stół lub po prostu na stole dla odmiany możesz przygotować tę warstwową sałatkę. Jeśli produkty są wstępnie ugotowane (gotowane), możesz zebrać taką sałatkę w ciągu kilku minut. Składniki harmonizują ze sobą i nie wymagają dużych inwestycji.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 39 % 11 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę ze śliwkami, musisz przygotować niezbędne składniki. Aby gotowanie trwało krócej, produkty, które wymagają gotowania,należy wcześniej ugotować: kurczaka, ziemniaki w mundurkach i jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka, wcześniej ugotowane i schłodzone, obierz i posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzony filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na pięć do siedmiu minut. Następnie spuść wodę i posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatki, które są warstwami, wyglądają bardziej spektakularnie w porcji. Dlatego umieść pierścień do serwowania na talerzu,na którym zostanie podana sałatka. Połóż śliwki pierwszą warstwą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj każdą warstwę odrobiną majonezu. Połóż pierś z kurczaka na wierzchu suszonych śliwek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie posmaruj majonezem i ułóż pokrojone ziemniaki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Warstwa majonezu, warstwa smażonych pieczarek. Można je zastąpić puszkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Warstwa majonezu, warstwa posiekanych gotowanych jajek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Warstwa majonezu (opcjonalnie), warstwa startego sera.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podając sałatkę, ułóż na wierzchu startego świeżego ogórka. Możesz uzupełnić świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy