skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę ze śliwkami, musisz przygotować niezbędne składniki. Aby gotowanie trwało krócej, produkty, które wymagają gotowania,należy wcześniej ugotować: kurczaka, ziemniaki w mundurkach i jajka.
Krok 2:
Jajka, wcześniej ugotowane i schłodzone, obierz i posiekaj.
Krok 3:
Schłodzony filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Zetrzyj ser.
Krok 5:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w kostkę.
Krok 6:
Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na pięć do siedmiu minut. Następnie spuść wodę i posiekaj.
Krok 7:
Sałatki, które są warstwami, wyglądają bardziej spektakularnie w porcji. Dlatego umieść pierścień do serwowania na talerzu,na którym zostanie podana sałatka. Połóż śliwki pierwszą warstwą.
Krok 8:
Posmaruj każdą warstwę odrobiną majonezu. Połóż pierś z kurczaka na wierzchu suszonych śliwek.
Krok 9:
Ponownie posmaruj majonezem i ułóż pokrojone ziemniaki.
Krok 10:
Warstwa majonezu, warstwa smażonych pieczarek. Można je zastąpić puszkami.
Krok 11:
Warstwa majonezu, warstwa posiekanych gotowanych jajek.
Krok 12:
Warstwa majonezu (opcjonalnie), warstwa startego sera.
Krok 13:
Podając sałatkę, ułóż na wierzchu startego świeżego ogórka. Możesz uzupełnić świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g