owsianka mleczna kukurydziana

pyszne, zdrowe i satysfakcjonujące śniadanie dla całej rodziny! Mleczna owsianka kukurydziana nie jest tak popularna w porównaniu z innymi produktami mlecznymi. I na próżno. Kasza kukurydziana zawiera wiele składników odżywczych i pierwiastków śladowych, nawet jedna z pierwszych zbóż zaczyna być wprowadzana do pokarmów uzupełniających dla małych dzieci. Ponadto owsianka z takich zbóż jest bardzo satysfakcjonująca i pożywna. A jeśli przestrzegasz prostych zasad gotowania z płatków kukurydzianych, możesz uzyskać bardzo smaczną owsiankę mleczną, którą możesz podać z owocami, jagodami, dżemem lub miodem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 65 % 13 g
107 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do zrobienia owsianki z mleka kukurydzianego. Jest ich niewiele i są proste i niedrogie. W zależności od smaku możesz zmienić liczbę składników i ich proporcje. Kaszę kukurydzianą należy umyć, chociaż wiele gospodyń domowych pomija ten krok, powołując się na to, że jest bardzo drobno zmiażdżona, przygotowana do gotowania, nie można jej umyć. Mimo to lepiej to zrobić, ponieważ występują w nim kurz i obce mikrocząstki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż kaszę kukurydzianą do garnka z grubym dnem, aby owsianka nie przykleiła się do dna garnka. Napełnij go czystą przefiltrowaną wodą. Woda powinna być trzykrotnie większa niż płatki zbożowe, ponieważ płatki kukurydziane silnie wchłaniają wilgoć i znacznie się gotują. Kładziemy owsiankę kukurydzianą na ogniu, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając łyżką, aby nie powstały grudki. Usuń pianę z powierzchni łyżką. Po ugotowaniu owsianka zacznie gęstnieć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól. Wlej połowę mleka, wymieszaj. Ponownie zagotuj owsiankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy owsianka znów się zagotuje, wlej pozostałe mleko, wymieszaj. Gotuj owsiankę. Wyłącz ogień. Wymieszaj owsiankę. Konsystencja powinna być płynna. Włóż kawałek masła do rondla z owsianką kukurydzianą. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw owsiankę do zaparzenia na kuchence pod pokrywką przez około 20 minut. W tym czasie owsianka znacznie zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz podawać owsiankę kukurydzianą na stole z masłem, jagodami, suszonymi owocami lub dżemem. Owsianka kukurydziana jest pyszna po ugotowaniu, po podgrzaniu smak nie jest taki sam, więc lepiej gotować na jeden posiłek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy