Sałatka Hawajska z kurczakiem ananasowym

Prosty, szybki, oryginalny, niezwykły smak, na wakacje! Sałatka Hawajska z kurczakiem i ananasem to przepis na bardzo smaczne danie, które ozdobi każdą ucztę. Połączenie kurczaka, ostrego sera i słodkiego ananasa stało się już znane miłośnikom hawajskiej pizzy, teraz ten smak powtarza się w sałatce.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 15 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 10 % 3 g
194 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę hawajską z kurczakiem i ananasem? Przygotuj jedzenie. Filety i jajka wstępnie ugotować i schłodzić. Ananasy lepiej wziąć w pierścienie-są słodsze i smaczniejsze. Weź ser twardy lub półstały, głównym warunkiem jest to, że jest smaczny, o jasnym smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj filet. Jak gotować filet z kurczaka? Zanurz go we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości. Następnie wyjmij z bulionu i pokrój w drobną kostkę. Zamiast gotowanej piersi możesz wziąć gotową wędzoną. A jeszcze smaczniejszy okaże się, jeśli polędwicę posypujemy solą i przyprawami (Curry, zioła prowansalskie, czarny pieprz) i pieczemy w folii do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź ananasy. Lekko ściśnij pierścienie i pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój je w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz kurczaka, ananasy, jajka i ser w salaterce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem. Majonez możesz zrobić sam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Włóż sałatkę na chwilę do lodówki, aby ją namoczyć, a następnie podawaj. Możesz podać go w salaterce, ułożyć w osobnych miseczkach lub ułożyć za pomocą pierścienia do gotowania. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy