skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę hawajską z kurczakiem i ananasem? Przygotuj jedzenie. Filety i jajka wstępnie ugotować i schłodzić. Ananasy lepiej wziąć w pierścienie-są słodsze i smaczniejsze. Weź ser twardy lub półstały, głównym warunkiem jest to, że jest smaczny, o jasnym smaku.
Krok 2:
Ugotuj filet. Jak gotować filet z kurczaka? Zanurz go we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj filety na średnim ogniu, aż będą miękkie, 30 do 40 minut, w zależności od wielkości. Następnie wyjmij z bulionu i pokrój w drobną kostkę. Zamiast gotowanej piersi możesz wziąć gotową wędzoną. A jeszcze smaczniejszy okaże się, jeśli polędwicę posypujemy solą i przyprawami (Curry, zioła prowansalskie, czarny pieprz) i pieczemy w folii do miękkości.
Krok 3:
Odcedź ananasy. Lekko ściśnij pierścienie i pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój je w drobną kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Połącz kurczaka, ananasy, jajka i ser w salaterce.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem. Majonez możesz zrobić sam.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj. Włóż sałatkę na chwilę do lodówki, aby ją namoczyć, a następnie podawaj. Możesz podać go w salaterce, ułożyć w osobnych miseczkach lub ułożyć za pomocą pierścienia do gotowania. Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g