kurczak w sosie beszamelowym

bardzo delikatny i soczysty filet z kurczaka w kremowym sosie! Przepis "filet z kurczaka w sosie beszamelowym" pochodzi z kuchni francuskiej. Ten prosty, ale bardzo smaczny kremowy sos na bazie masła, mleka i mąki pozwala stworzyć pyszne dania bez większego wysiłku i dodatkowego czasu. Takie danie urozmaici codzienne menu na lunch lub kolację i ozdobi świąteczny stół jako gorący.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 29 % 10 g
208 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie według listy. Filet z kurczaka dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi i kroimy w małe kostki lub paski, jak najbardziej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem lub olejem roślinnym. Rozłóż filet z kurczaka równomiernie na całej formie. Sól i pieprz do smaku kurczaka w formie. Aby uzyskać specjalny aromat i poprawić smak, możesz posypać cebulę pokrojoną w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie sosu beszamelowego. Na patelni lub głębokiej patelni włóż masło pokrojone na kawałki. Włącz ogień. Całkowicie rozpuść masło na średnim ogniu, nie pozwalając mu przypalić się do dna, ciągle mieszając szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie Dodaj części mąki pszennej, za każdym razem dobrze mieszając z olejem, aby mąka nie zebrała się w grudki. Niech mąka pszenna lekko się zrumieni, nabierze złotego koloru. Wlej mleko cienkim strumieniem do rondla, jednocześnie drugą ręką, mieszając mieszaninę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotujemy sos na małym ogniu, aby trochę zgęstniał, nie trzeba podawać sosu do gotowania, w przeciwnym razie bardzo się odparuje. Zdejmij sos z ognia, pozwól mu trochę ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej sosem beszamelowym filet z kurczaka w formie, aby prawie całkowicie zakrył mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i posyp nim filet z kurczaka w naczyniu do pieczenia. Na wierzchu naczynia do pieczenia z kurczakiem dokręcamy folią. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy filet z kurczaka pod folią przez około 20 minut. Następnie usuwamy folię, wysyłamy formę z kurczakiem do piekarnika na kolejne 10 minut, aby twardy ser stopił się na wierzchu, a naczynie uzyskało piękną złotą skórkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kurczak w sosie beszamelowym jest gotowy. W razie potrzeby podajemy go do stołu ze świeżymi warzywami i ziołami, przystawką lub świeżym chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy