skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie według listy. Filet z kurczaka dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi i kroimy w małe kostki lub paski, jak najbardziej.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem lub olejem roślinnym. Rozłóż filet z kurczaka równomiernie na całej formie. Sól i pieprz do smaku kurczaka w formie. Aby uzyskać specjalny aromat i poprawić smak, możesz posypać cebulę pokrojoną w małe kostki.
Krok 4:
Przygotowanie sosu beszamelowego. Na patelni lub głębokiej patelni włóż masło pokrojone na kawałki. Włącz ogień. Całkowicie rozpuść masło na średnim ogniu, nie pozwalając mu przypalić się do dna, ciągle mieszając szpatułką.
Krok 5:
Następnie Dodaj części mąki pszennej, za każdym razem dobrze mieszając z olejem, aby mąka nie zebrała się w grudki. Niech mąka pszenna lekko się zrumieni, nabierze złotego koloru. Wlej mleko cienkim strumieniem do rondla, jednocześnie drugą ręką, mieszając mieszaninę.
Krok 6:
Gotujemy sos na małym ogniu, aby trochę zgęstniał, nie trzeba podawać sosu do gotowania, w przeciwnym razie bardzo się odparuje. Zdejmij sos z ognia, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 7:
Polej sosem beszamelowym filet z kurczaka w formie, aby prawie całkowicie zakrył mięso.
Krok 8:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce i posyp nim filet z kurczaka w naczyniu do pieczenia. Na wierzchu naczynia do pieczenia z kurczakiem dokręcamy folią. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczemy filet z kurczaka pod folią przez około 20 minut. Następnie usuwamy folię, wysyłamy formę z kurczakiem do piekarnika na kolejne 10 minut, aby twardy ser stopił się na wierzchu, a naczynie uzyskało piękną złotą skórkę.
Krok 9:
Kurczak w sosie beszamelowym jest gotowy. W razie potrzeby podajemy go do stołu ze świeżymi warzywami i ziołami, przystawką lub świeżym chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g