Sałatka z granatem i kurczakiem i orzechami

Piękny, jasny, łuszczący się, świąteczny, pyszny, lekki! Sałatka z granatem, kurczakiem i orzechami robi niezwykłe wrażenie - na świątecznym stole wygląda spektakularnie, korzystnie. Gotowanie jest bardzo proste, a jego smak jest niesamowity!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 36 % 10 g
162 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z granatem, kurczakiem i orzechami? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka wstępnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości, schłodzić i pokroić na małe kawałki lub rozłożyć rękami na włókna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ziemniaki w skórce do miękkości. Obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj marchewki w skórce do miękkości. Obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Orzechy włoskie radzę dokładnie spłukać (nakłada się na nie chemikalia, aby były dłużej przechowywane), a następnie kalcynować na suchej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmiel orzechy w blenderze na drobne okruchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj sałatkę na talerzu w kształcie kopuły. Najpierw rozłóż starte ziemniaki równą warstwą. Polej majonezem na wierzchu. Dla wygody przenieś go do torby i odetnij końcówkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż warstwę kurczaka na ziemniakach, a także polej majonezem. Jeśli chcesz, możesz lekko posolić kurczaka, pieprz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ugotowane jajka na wierzchu i zrób siatkę majonezu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie ułóż kukurydzę w puszkach i majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi. Na wierzch lekko polej majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż startą marchewkę ostatnią warstwą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp całą sałatkę majonezem z worka do szprycowania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do dekoracji wybierz największe i najpiękniejsze ziarna granatu i kukurydzy w puszkach. Zamiast pietruszki możesz udekorować sałatkę gałązkami koperku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp sałatkę ziarnami granatu i kukurydzy i udekoruj gałązkami pietruszki. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 20-30 minut i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy