skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z granatem, kurczakiem i orzechami? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Filet z kurczaka wstępnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości, schłodzić i pokroić na małe kawałki lub rozłożyć rękami na włókna.
Krok 3:
Gotuj ziemniaki w skórce do miękkości. Obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Gotuj marchewki w skórce do miękkości. Obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Orzechy włoskie radzę dokładnie spłukać (nakłada się na nie chemikalia, aby były dłużej przechowywane), a następnie kalcynować na suchej patelni.
Krok 7:
Następnie zmiel orzechy w blenderze na drobne okruchy.
Krok 8:
Spuść płyn z kukurydzy w puszkach, osusz ziarna.
Krok 9:
Uformuj sałatkę na talerzu w kształcie kopuły. Najpierw rozłóż starte ziemniaki równą warstwą. Polej majonezem na wierzchu. Dla wygody przenieś go do torby i odetnij końcówkę.
Krok 10:
Połóż warstwę kurczaka na ziemniakach, a także polej majonezem. Jeśli chcesz, możesz lekko posolić kurczaka, pieprz.
Krok 11:
Rozłóż ugotowane jajka na wierzchu i zrób siatkę majonezu.
Krok 12:
Następnie ułóż kukurydzę w puszkach i majonez.
Krok 13:
Posyp sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi. Na wierzch lekko polej majonezem.
Krok 14:
Ułóż startą marchewkę ostatnią warstwą.
Krok 15:
Posyp całą sałatkę majonezem z worka do szprycowania.
Krok 16:
Do dekoracji wybierz największe i najpiękniejsze ziarna granatu i kukurydzy w puszkach. Zamiast pietruszki możesz udekorować sałatkę gałązkami koperku.
Krok 17:
Posyp sałatkę ziarnami granatu i kukurydzy i udekoruj gałązkami pietruszki. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 20-30 minut i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g