pyszny barszcz szczawiowy zimny

pyszna zimna zupa jest szczególnie dobra w czasie upałów! Nie wiem jak wy, a ja po prostu uwielbiam szczaw i dlatego przy okazji nigdy nie tracę okazji, aby zrobić z niego coś pysznego. Zwykle są to pierwsze dania lub paszteciki z nadzieniem. Jeśli znasz już kulinarny przepis na zupę szczawiową, zwróć uwagę na zimny barszcz szczawiowy. W parze tworzą doskonały tandem: pierwszy należy jeść na gorąco – drugi na zimno (nie ma już żadnej odmiany). To Kuchnia rosyjska w całej okazałości.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 60 % 9 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

więc kładziemy garnek z wodą na kuchence, gdzie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, sól. Sortujemy szczaw, dokładnie myjemy, kroimy w paski o szerokości półtora centymetra. Gdy ziemniaki będą gotowe, Wrzuć szczaw do garnka, gotuj przez pięć minut. Podczas gdy nasze jedzenie się gotuje, rozbijamy jedno surowe jajko, a następnie pocieramy je solą, mlekiem i łyżeczką bulionu ziemniaczanego. Wlej cienki strumień do barszczu," rozbijając " strumień w płynie widelcem. Wyjmij z pieca i pozwól mu ostygnąć.
drobno posiekaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, sól, włóż do moździerza i zmiel tłuczkiem. Jajka na twardo kroimy w małe kostki, świeże ogórki, obrane ze skóry. Łączymy pokruszone warzywa, jajka i ogórki, dodajemy śmietanę – otrzymamy coś w rodzaju sałatki. Umieść dwie łyżki takiej sałatki na talerzu i wlej schłodzony Barszcz szczawiowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy