skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc kładziemy garnek z wodą na kuchence, gdzie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, sól. Sortujemy szczaw, dokładnie myjemy, kroimy w paski o szerokości półtora centymetra. Gdy ziemniaki będą gotowe, Wrzuć szczaw do garnka, gotuj przez pięć minut. Podczas gdy nasze jedzenie się gotuje, rozbijamy jedno surowe jajko, a następnie pocieramy je solą, mlekiem i łyżeczką bulionu ziemniaczanego. Wlej cienki strumień do barszczu," rozbijając " strumień w płynie widelcem. Wyjmij z pieca i pozwól mu ostygnąć.
drobno posiekaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, sól, włóż do moździerza i zmiel tłuczkiem. Jajka na twardo kroimy w małe kostki, świeże ogórki, obrane ze skóry. Łączymy pokruszone warzywa, jajka i ogórki, dodajemy śmietanę – otrzymamy coś w rodzaju sałatki. Umieść dwie łyżki takiej sałatki na talerzu i wlej schłodzony Barszcz szczawiowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g