makaron z filetem z kurczaka i boczkiem

kolejny przepis na pyszny makaron do skarbonki. Ten makaron można zrobić bez boczku, ale w wielu włoskich i nie tylko przepisach jego obecność jest obowiązkowa. I prawda jest taka, że z nim pasta okazuje się znacznie bardziej aromatyczna, nie mówię już o smaku-tutaj wszystko jest jasne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 40 % 18 g
297 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój boczek na małe, cienkie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozpuść masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż na nim boczek przez około 5 minut, aż będzie złoty. Przenieś boczek na talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, na której smażono boczek. Nie potrzebowałem oleju roślinnego, ponieważ na patelni pozostało dużo tłuszczu z bekonu. Ułóż filet z kurczaka. Smażyć, mieszając, aż kurczak się ugotuje, około 7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni do kurczaka zwróć boczek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, pieprz i wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gotowania kurczaka ugotuj makaron w osolonej wodzie. Wrzuć gotowy makaron do durszlaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść gotowy makaron na patelni. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż makaron z kurczakiem i boczkiem na talerzach i posyp tartym serem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy