ciasto Ptasie mleko według GOST

najsmaczniejsze i najbardziej pożądane ciasto w wielu rodzinach! Bardzo lubię ciasta na bazie sufletu, a to ciasto nie jest wyjątkiem. Delikatne, zwiewne kremowe nadzienie nie pozostawi nikogo obojętnym. Spróbuj zrobić takie ciasto, na przykład na świątecznym stole.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 34 % 22 g
węglowodany 58 % 37 g
382 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt, ubij jajko z cukrem. Następnie delikatnie wymieszaj mąkę i wanilinę trzepaczką. Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Schłodzić gotowe ciasto biszkoptowe i odciąć jego wierzch. Aby górna porowata część znajdowała się pod ciastem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto biszkoptowe namoczyć trochę w wodzie lub syropie cukrowym. Umieść go w pierścieniu do montażu ciasta. Dokręć pierścień do wymaganej średnicy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku sufletu najpierw namocz żelatynę i odstaw na 20 minut, aby puchła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie oddziel białka od żółtek. Ubij białka w bujną, stabilną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym samym czasie, co ubijanie białek, podpal cukier wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować do 110 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie, ciągle ubijając, wprowadź syrop do białek i ubij, aby masa nieco ostygła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oddzielnie podgrzej śmietanę, aż będzie gorąca i rozpuść w niej żelatynę. Schłodzić do temperatury pokojowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj mleko skondensowane i miękkie masło. Zadbaj o miękkość oleju z wyprzedzeniem i wyjmij go z lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do masy białkowej wprowadź kremową masę z żelatyną, miękkim masłem i skondensowanym mlekiem. Nie przejmuj się, jeśli masa wydaje się płynna. Dzięki żelatynie wkrótce zacznie gęstnieć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy tylko masa zacznie gęstnieć, wlej ją do przygotowanej formy na biszkopt. I natychmiast włóż formę do zamrażarki. Możesz oczywiście w lodówce, ale w tym przypadku stwardnieje dłużej. Tak, a mrożone ciasto będzie wygodniejsze do wypełnienia czekoladą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń zamrożone ciasto z formy za pomocą noża.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby uzyskać polewę czekoladową, polej połamaną czekoladę śmietaną i podgrzej, aby czekolada się rozpuściła. Następnie zdejmij z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aby masło się rozpuściło. Następnie schłodzić lukier czekoladowy do temperatury pokojowej. Aby wypełnić ciasto, wykonuję taki projekt, aby później móc zebrać nadmiar lukru. Napełnij ciasto czekoladą i poczekaj, aż nadmiar szkła z boków. Gdy tylko czekolada przestanie kapać, możesz usunąć ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Niech czekolada zastygnie w lodówce i udekoruj ciasto według własnych upodobań. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy