skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, ubij jajko z cukrem. Następnie delikatnie wymieszaj mąkę i wanilinę trzepaczką. Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Krok 2:
Schłodzić gotowe ciasto biszkoptowe i odciąć jego wierzch. Aby górna porowata część znajdowała się pod ciastem.
Krok 3:
Ciasto biszkoptowe namoczyć trochę w wodzie lub syropie cukrowym. Umieść go w pierścieniu do montażu ciasta. Dokręć pierścień do wymaganej średnicy.
Krok 4:
W przypadku sufletu najpierw namocz żelatynę i odstaw na 20 minut, aby puchła.
Krok 5:
Następnie oddziel białka od żółtek. Ubij białka w bujną, stabilną masę.
Krok 6:
W tym samym czasie, co ubijanie białek, podpal cukier wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować do 110 stopni.
Krok 7:
Następnie, ciągle ubijając, wprowadź syrop do białek i ubij, aby masa nieco ostygła.
Krok 8:
Oddzielnie podgrzej śmietanę, aż będzie gorąca i rozpuść w niej żelatynę. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 9:
Przygotuj mleko skondensowane i miękkie masło. Zadbaj o miękkość oleju z wyprzedzeniem i wyjmij go z lodówki.
Krok 10:
Do masy białkowej wprowadź kremową masę z żelatyną, miękkim masłem i skondensowanym mlekiem. Nie przejmuj się, jeśli masa wydaje się płynna. Dzięki żelatynie wkrótce zacznie gęstnieć.
Krok 11:
Gdy tylko masa zacznie gęstnieć, wlej ją do przygotowanej formy na biszkopt. I natychmiast włóż formę do zamrażarki. Możesz oczywiście w lodówce, ale w tym przypadku stwardnieje dłużej. Tak, a mrożone ciasto będzie wygodniejsze do wypełnienia czekoladą.
Krok 12:
Usuń zamrożone ciasto z formy za pomocą noża.
Krok 13:
Aby uzyskać polewę czekoladową, polej połamaną czekoladę śmietaną i podgrzej, aby czekolada się rozpuściła. Następnie zdejmij z ognia i dodaj masło. Mieszaj, aby masło się rozpuściło. Następnie schłodzić lukier czekoladowy do temperatury pokojowej. Aby wypełnić ciasto, wykonuję taki projekt, aby później móc zebrać nadmiar lukru. Napełnij ciasto czekoladą i poczekaj, aż nadmiar szkła z boków. Gdy tylko czekolada przestanie kapać, możesz usunąć ciasto.
Krok 14:
Niech czekolada zastygnie w lodówce i udekoruj ciasto według własnych upodobań. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g