makrela z serem pieczona w piekarniku

apetyczny, budżetowy, ze zwykłych produktów, na obiad! Makrela z serem pieczona w piekarniku jest idealna na każdą ucztę. Okazuje się bardzo delikatny, z chrupiącą skórką. Makrela jest pieczona z ziemniakami, co znacznie oszczędza czas,a także naczynia.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 37 % 11 g
węglowodany 33 % 10 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec makrelę z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź najświeższą makrelę, bez uszkodzeń i obcych zapachów. Świeża ryba ma sprężysty miąższ, nie mętne oczy i różowe skrzela. Jeśli tak nie jest, lepiej odmówić ryby. Wybierz ser wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ziemniaki. Dobrze umyj, obierz i pokrój w kliny łodzi. Jeśli nie lubisz takiego cięcia, możesz pokroić w kostkę lub kółka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ziemniaki do garnka, zalej je wodą i podpal. Sól i zagotuj, a następnie gotuj ziemniaki na średnim ogniu przez 7-10 minut, aż do połowy ugotowane. Następnie zdejmij z ognia i całkowicie spuść wodę. W ten sposób ziemniaki będą pieczone jednocześnie z rybą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj makrelę, odetnij głowę i ogon. Oczyść go z wnętrzności i pokrój w filety. Jak pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz i osusz filety ręcznikiem papierowym, a następnie Posol i pieprz. Używam tylko świeżo zmielonego czarnego pieprzu, ale możesz wziąć inne przyprawy. Zalej rybę sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na 30 minut do marynowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj topiony ser na drobnej tarce. Aby ułatwić tarcie, lepiej najpierw trochę zamrozić. Dodaj starty czosnek do sera i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz piekarnik na ciepło do 180 stopni. Wlej olej roślinny do naczynia do pieczenia i posmaruj, połóż połowę makreli skórą do dołu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż ugotowane kliny ziemniaczane wokół fileta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż nadzienie serowe na pierwszej połowie makreli i rozprowadź na całej powierzchni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ser drugą połową makreli, lekko dociśnij.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj wierzch makreli i ziemniaków kwaśną śmietaną, wszystko na wierzchu pieprzem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść formę z rybą i ziemniakami w gorącym piekarniku i piecz przez 20 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i posyp drobno startym twardym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż naczynie z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż do uzyskania pożądanej Skórki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij gotową makrelę z piekarnika, przenieś na talerz z ziemniakami i podawaj. Smacznego!

w ten sposób możesz ugotować nie tylko makrelę, ale także każdą inną rybę. Do nadzienia serowego można dodać zioła, lepiej pietruszkę i drobno posiekaną cebulę.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy