domowe lizaki bez kokilek

Przygotuj słodycze własnymi rękami! Prosty przepis. Domowe lizaki można przygotować bez kokilek! To nie jest tak trudne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Przygotowanie zajmie bardzo mało czasu, a przysmak zachwyci całą rodzinę. Smak słodyczy można nadać według własnego uznania: dodaj ekstrakt waniliowy lub zaakcentuj smak cynamonu, mięty, migdałów. Nie jest też źle wzbogacić cukierki suszonym pokruszonym kolorem lawendy. Nada nie tylko aromat i smak, ale także nada piękny oryginalny wygląd.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 88 g
347 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Cukierki to ulubiona uczta dorosłych i dzieci. Nie jest tajemnicą, że zakupione słodycze nie są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Dlatego kochające gospodynie domowe znajdują alternatywę i samodzielnie przygotowują słodycze.

ten przepis ujawnia sekret robienia domowych lizaków. Do gotowania potrzebujesz małych patyczków lub drewnianych szaszłyków, a także nie możesz obejść się bez termometru do gotowania. Wiele gospodyń domowych nie wie, że możesz gotować takie cukierki nawet bez foremek. Jak? Bardzo proste!

1. Wlej wodę i syrop z agawy do rondla z grubym dnem. Syrop z agawy można w razie potrzeby zastąpić syropem glukozowym. Tutaj wlej cukier.

2. Wysyłamy patelnię do małego ognia, pozwalamy, aby cukier się stopił.

3. Dodaj wybrany aromat do powstałej masy, w tym przypadku jest to ekstrakt waniliowy.

4. Gdy masa się zagotuje, dodaj pokruszony kolor lawendy (w razie potrzeby nie jest to niezbędny składnik).

5. Od momentu wrzenia gotuj mieszaninę bez mieszania, aż osiągnie 140-145 stopni. Zajmuje to około 6-7 minut.

6. Umieść matę silikonową na powierzchni roboczej. Wlej masę karmelową w małych porcjach, tworząc koła o średnicy około 5 centymetrów. Jeśli nie ma maty silikonowej, możesz użyć blachy do pieczenia wyłożonej pergaminem.

7. W każdym okręgu umieszczamy różdżkę (możesz użyć szpikulca). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, około 20-30 minut. Podczas chłodzenia cukierki stwardnieją.

8. Ostrożnie usuń je z maty. Aby zapobiec sklejaniu się cukierków, każdy cukierek można owinąć folią spożywczą.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy