skład / składniki
metoda gotowania
ziemniaki myjemy i gotujemy bezpośrednio ze skórką, czyli "w mundurze". Obierz go i pokrój w małe kostki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz i pokrój cebulę w małe kostki i cebulę. Obrany czosnek po prostu pokrój w plasterki. Posiekaj warzywa razem, również na małe kawałki.
podgrzej olej roślinny w rondlu lub po prostu małym rondlu. Włóż do niego koncentrat pomidorowy i podgrzewaj przez 7 minut. Po 7 minutach uzupełnij zawartość rondla pokrojoną cebulą i 2 ząbkami czosnku. Smażyć, czekając, aż cebula z czosnkiem zacznie się złocić.
gdy tylko nadejdzie ten moment, posyp wszystkie pozostałe składniki rondlem. Stale mieszaj masę, smażąc ją przez następne 5 minut.
wlej 3 litry wrzącej wody i ryżu do rondla. Zaczynamy gotować. Gotowość jest określana przez ryż, jeśli jest miękki-dodaj ziemniaki i poczekaj na ponowne zagotowanie. Usuń mieszaninę z ognia. Uzupełniamy chudą zupę kharcho pozostałym ząbkiem czosnku i posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g