skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy: czerwone wytrawne wino, pomarańcza, cynamon, goździki, mięta, mielony imbir, gałka muszkatołowa, anyż, cukier i woda. Czerwone wytrawne i półwytrawne wina stołowe są idealne do grzanego wina. Niektóre przepisy wykorzystują koniak lub rum. Zestaw przypraw do smaku i pożądania można zmienić. Umyj pomarańczę, pokrój ją w cienkie plasterki lub połówki wraz ze skórką.
Krok 2:
W rondlu lub innym metalowym naczyniu wkładamy przyprawy, pomarańczę i umyte liście mięty (zamiast świeżej mięty można użyć suszonej), wlewamy wodę i podpalamy. Z reguły do grzanego wina dodaje się cynamon, goździki, skórkę cytrynową, anyż, miód, imbir. Można użyć czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, kardamon. Można również dodać jabłka, rodzynki, orzechy.
Krok 3:
Doprowadzić do wrzenia, gotować przez kilka minut. Dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wyłącz ogień. Zamiast cukru, jeśli nie ma alergii, możesz użyć miodu, w tym przypadku miód należy dodać do potraw z przyprawami po wyłączeniu ognia, nie trzeba go mocno podgrzewać, aby zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze nie umarły. Przykryj naczynia mieszanką pokrywką i pozostaw na 10 minut, aby przyprawy całkowicie oddały swój aromat.
Krok 4:
Przefiltruj mieszaninę przez sito ułożone w gazę złożoną z kilku warstw. Musisz dobrze przefiltrować napój, w przeciwnym razie proszek przyprawowy zgrzyta zębami.
Krok 5:
Ponownie wlej wywar z przypraw do metalowego naczynia, wlej czerwone Wino i podpal. Głównym zadaniem jest podgrzanie mieszanki, ale nie doprowadzenie jej do wrzenia, w przeciwnym razie napój straci swój smak i udział alkoholu. Wyłącz ogień. Nalewamy napój do kubków i podajemy do stołu. Smacznego!
grzane wino-po niemiecku oznacza "gorące wino". Pierwsze przepisy na napój zbliżony do grzanego wina znane były już w starożytnym Rzymie. Następnie wino zmieszano z przyprawami, ale nie podgrzano. Później gorące wino pojawiło się w krajach Europy Północnej i Środkowej. Napój powstał na bazie czerwonego wina i pikantnego zioła ganagal.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Anyż - 337 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal / 100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g