grzane wino klasyczne w domu

aromatyczny, rozgrzewający, smaczny napój! Grzane wino to gorący napój alkoholowy wytwarzany na bazie czerwonego wina i przypraw. Tradycyjnie napój ten jest spożywany w Austrii, Niemczech, Estonii, Czechach i Szwajcarii, ale teraz stał się znany w wielu zakątkach ziemi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
74 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy: czerwone wytrawne wino, pomarańcza, cynamon, goździki, mięta, mielony imbir, gałka muszkatołowa, anyż, cukier i woda. Czerwone wytrawne i półwytrawne wina stołowe są idealne do grzanego wina. Niektóre przepisy wykorzystują koniak lub rum. Zestaw przypraw do smaku i pożądania można zmienić. Umyj pomarańczę, pokrój ją w cienkie plasterki lub połówki wraz ze skórką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu lub innym metalowym naczyniu wkładamy przyprawy, pomarańczę i umyte liście mięty (zamiast świeżej mięty można użyć suszonej), wlewamy wodę i podpalamy. Z reguły do grzanego wina dodaje się cynamon, goździki, skórkę cytrynową, anyż, miód, imbir. Można użyć czarnego pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, kardamon. Można również dodać jabłka, rodzynki, orzechy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia, gotować przez kilka minut. Dodaj cukier, wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Wyłącz ogień. Zamiast cukru, jeśli nie ma alergii, możesz użyć miodu, w tym przypadku miód należy dodać do potraw z przyprawami po wyłączeniu ognia, nie trzeba go mocno podgrzewać, aby zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze nie umarły. Przykryj naczynia mieszanką pokrywką i pozostaw na 10 minut, aby przyprawy całkowicie oddały swój aromat.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przefiltruj mieszaninę przez sito ułożone w gazę złożoną z kilku warstw. Musisz dobrze przefiltrować napój, w przeciwnym razie proszek przyprawowy zgrzyta zębami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie wlej wywar z przypraw do metalowego naczynia, wlej czerwone Wino i podpal. Głównym zadaniem jest podgrzanie mieszanki, ale nie doprowadzenie jej do wrzenia, w przeciwnym razie napój straci swój smak i udział alkoholu. Wyłącz ogień. Nalewamy napój do kubków i podajemy do stołu. Smacznego!

grzane wino-po niemiecku oznacza "gorące wino". Pierwsze przepisy na napój zbliżony do grzanego wina znane były już w starożytnym Rzymie. Następnie wino zmieszano z przyprawami, ale nie podgrzano. Później gorące wino pojawiło się w krajach Europy Północnej i Środkowej. Napój powstał na bazie czerwonego wina i pikantnego zioła ganagal.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal / 100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy