skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój przygotowane nerki w drobną kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki nieco większe niż zupa. Pokrój ogórki na 4 części wzdłuż, a następnie w poprzek na dość cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
2. Włóż nerki i ziemniaki do rondla, zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane. Następnie dodaj warzywa i gotuj, aż ziemniaki się ugotują. Na koniec dodaj zioła, ogórki i przyprawy. Zagotuj trochę, pozwól mu się zaparzyć.
miłego!
P. S. Jeśli masz świeże sparowane pąki (do 4 godzin od uboju), nie możesz ich przygotować - natychmiast umyj i gotuj. Aby przygotować pąki sklepowe (lub z rynku), musisz je dobrze namoczyć do jednego dnia, okresowo zmieniając wodę, możesz dodać trochę octu. Następnie nerki należy gotować - lub 15 minut po ugotowaniu lub jak ja - doprowadzić do wrzenia trzy razy, za każdym razem spuszczając wodę i dobrze spłukując nerki i patelnię, a czwarty raz gotować przez pół godziny po ugotowaniu. Następnie nerki można gotować według dowolnego przepisu-smażyć, dusić, piec lub używać do sałatek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Nerki wieprzowe - 102 kcal/100g