Glassage do ciasta

piękny, oryginalny design, na świątecznym stole! Glazura do ciasta to błyszcząca, błyszcząca powłoka. Glassage dodaje niesamowitego piękna deserom, które przykuwają nasz wzrok swoim niezwykłym lustrzanym blaskiem i paletą kolorów. Przygotowanie go nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Mila_nikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 12 % 9 g
węglowodany 83 % 62 g
375 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić glassage na ciasto? Przygotuj jedzenie. Każda żelatyna jest odpowiednia-arkusz lub proszek. Weź przefiltrowaną wodę. Mleko skondensowane wybierz naturalne, bez dodatków ziołowych. Barwnik rozpuszczalny w tłuszczach, kolor do wyboru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz żelatynę w lodowatej wodzie. Część wody można zastąpić kawałkami lodu. Moczyć arkusz przez nie więcej niż 7-10 minut, a następnie wyjąć i wycisnąć. Jeśli masz żelatynę w proszku, napełnij ją lodowatą wodą, w stosunku 1: 6, czyli 72 g wody zajmie 12 g żelatyny. Mierz wszystko na wadze elektronicznej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź wysoki dzbanek lub szklankę z blendera zanurzeniowego, włóż do niego skondensowane mleko, a na wierzchu drobno posiekaną białą czekoladę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni połącz wodę, cukier i syrop glukozowy, podpal i stopniowo podgrzewaj mieszaninę do 40°C, aż cukier się rozpuści. W tym momencie cukier nie musi być mieszany, lekko przesuwaj rondel na kuchence, pomoże to szybciej rozpuścić cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po rozpuszczeniu cukru zwiększ ogień i poczekaj, aż mieszanina się zagotuje. Rozpocznij pomiar temperatury syropu za pomocą termometru elektronicznego. Mieszając łyżką, doprowadzić syrop do temperatury 103°C. Na tym etapie bardzo ważne jest monitorowanie temperatury: jeśli nie ugotujesz syropu, lukier spłynie z boków ciasta; strawić — syrop będzie bardzo gęsty i nie będziesz w stanie wlać do niego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorący syrop do dzbanka ze skondensowanym mlekiem, czekolada zacznie się topić. Ponownie zmierz temperaturę zawartości dzbanka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po osiągnięciu temperatury 85°C włóż tam żelatynę. Spuchniętą żelatynę w proszku można wstępnie lekko stopić w kuchence mikrofalowej i wlać do dzbanka. Delikatnie wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj kilka kropli barwnika i zacznij przebijać mieszaninę za pomocą miksera zanurzeniowego z małą prędkością, aż uzyskasz jednorodną emulsję. Trzymaj dyszę blendera pod kątem 45 stopni — w ten sposób unikniesz tworzenia się pęcherzyków, które trafiają do powstałego lejka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli powstały bąbelki, odcedź glassage do innego dzbanka przez sito. Przykryj folią spożywczą w kontakt i wstaw do lodówki na 12-24 godziny w celu dojrzewania i stabilizacji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po dniu wyjmij glassage z lodówki i doprowadzaj do temperatury roboczej 30-35°C w kuchence mikrofalowej. Możesz polać nim dobrze zamrożone ciasta musowe lub ciasta, które mają idealnie gładką powierzchnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Glassage jest idealnie wykonany, jeśli obiekty obok niego odbijają się jak lustro. Piękne desery dla Ciebie!

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy