skład / składniki
metoda gotowania
wcześniej umyj bulgur, przesiej i włóż do dużego rondla, dodaj 12 szklanek wody i trzymaj zamknięte w temperaturze pokojowej przez 8-10 godzin (najlepiej na noc).
rano gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
następnie załaduj do blendera, wymieszaj, przefiltruj mieszaninę i włóż do lodówki.
ponownie włóż odcedzony bulgur do rondla, wlej 8 szklanek wody i gotuj przez godzinę na małym ogniu. Ponownie filtrujemy i ponownie wkładamy do lodówki.
następnie proces staje się bardziej interesujący. Mąkę należy wlać do małego rondla, dodać 2/3 szklanki wody i na małym ogniu doprowadzić do zgęstnienia, ciągle mieszając.
zdejmij z ognia, włóż 2 łyżki. l. cukier i poczekaj, aż się tam rozpuści. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj jogurt.
w ciepłej wodzie rozcieńczyć drożdże i dodać do mieszanki jogurtowej. Po 30 minutach dodaj posiekany bulgur. Pozostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej.
dodaj wanilię i pozostały cukier. Podawaj lepiej z cynamonem do każdego posiłku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g