ryż z szafranem

pachnący złoty ryż szafranowy to świetny dodatek do każdego dania! Szafran nadaje ryżowi piękną złotość i subtelny kwiatowy aromat, doskonały dodatek lub danie na czczo.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 15 % 12 g
węglowodany 78 % 63 g
397 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

ryż szafranowy jest przede wszystkim piękny! Złoty, kruchy ryż, zaleca się wziąć długi ryż, taki jak Arborio, ale zwykły okrągły również okazuje się doskonały.
możesz gotować ryż w zwykły sposób, możesz w powolnej kuchence lub w kuchence mikrofalowej.
1. Dobrze spłucz ryż w kilku wodach.
2. Zalej wrzątkiem szczyptę szafranu - mam świetny szafran przywieziony jako prezent z Tunezji.
3. Wlej olej na dno grubościennego garnka, kotła lub głębokiej patelni, podgrzej go.
4. Usmaż lekko suszony ryż na oleju.
5. Dodaj wodę z szafranem. Pozwól jej się zagotować.
6. Dodaj wodę-aby przykryć ryż o 0,5 cm, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.
7. Przykryj pokrywką i gotuj, aż ryż będzie gotowy, musisz monitorować wodę - może być konieczne dodanie trochę.
8. Wyłącz piec, nie mieszamy jeszcze ryżu, pozwalamy mu całkowicie wchłonąć wilgoć. Ryż nie powinien przylegać do siebie, masa jest krucha i lekka.
9. Gdy ryż jest gotowy - podawaj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy