skład / składniki
metoda gotowania
ryż szafranowy jest przede wszystkim piękny! Złoty, kruchy ryż, zaleca się wziąć długi ryż, taki jak Arborio, ale zwykły okrągły również okazuje się doskonały.
możesz gotować ryż w zwykły sposób, możesz w powolnej kuchence lub w kuchence mikrofalowej.
1. Dobrze spłucz ryż w kilku wodach.
2. Zalej wrzątkiem szczyptę szafranu - mam świetny szafran przywieziony jako prezent z Tunezji.
3. Wlej olej na dno grubościennego garnka, kotła lub głębokiej patelni, podgrzej go.
4. Usmaż lekko suszony ryż na oleju.
5. Dodaj wodę z szafranem. Pozwól jej się zagotować.
6. Dodaj wodę-aby przykryć ryż o 0,5 cm, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.
7. Przykryj pokrywką i gotuj, aż ryż będzie gotowy, musisz monitorować wodę - może być konieczne dodanie trochę.
8. Wyłącz piec, nie mieszamy jeszcze ryżu, pozwalamy mu całkowicie wchłonąć wilgoć. Ryż nie powinien przylegać do siebie, masa jest krucha i lekka.
9. Gdy ryż jest gotowy - podawaj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szafran - 310 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g