skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tłuczone ziemniaki z gulaszem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu. Gulasz można wziąć z dowolnego rodzaju mięsa. Można go kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Włóż obrane ziemniaki do rondla i zalej wodą, aby były całkowicie zalane. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Trochę soli. Gotuj ziemniaki przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Następnie spuść gorącą wodę. Trochę można wlać do kubka,aby użyć go do puree.
Krok 3:
Natychmiast dodaj masło do gorących ziemniaków. Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem. Wlej ciepłe mleko i pamiętaj, aby ziemniaki wchłonęły całe mleko. Jeśli chcesz zrobić bardziej płynne tłuczone ziemniaki, dodaj gorący bulion, który wlano osobno do kubka.
Krok 4:
Puree doskonale wchłania mleko.
Krok 5:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Połóż trochę tłuszczu z gulaszu na gorącej patelni i dodaj posiekaną cebulę. Smaż przez minutę, aż pojawi się charakterystyczny smak.
Krok 6:
Umieść gulasz na patelni z cebulą. Rozgrzej wszystko razem.
Krok 7:
Następnie dodaj gotowe tłuczone ziemniaki i wszystko wymieszaj. Rozgrzej gulasz z puree na patelni przez kilka minut i zdejmij z ognia.
Krok 8:
Pachnące, smaczne i satysfakcjonujące ziemniaki są gotowe! Ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Idealnym dodatkiem do takich ziemniaków będą świeże warzywa i zioła. Smacznego!!!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g