puree ziemniaczane z gulaszem

proste i satysfakcjonujące danie na rodzinny lunch lub kolację! Tłuczone ziemniaki z gulaszem to najprostsze danie, jakie można sobie wyobrazić. Każdy początkujący będzie w stanie go ugotować za pierwszym razem. Podawaj z dowolną sałatką warzywną lub kawałkami świeżych lub marynowanych warzyw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 50 % 12 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tłuczone ziemniaki z gulaszem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu. Gulasz można wziąć z dowolnego rodzaju mięsa. Można go kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż obrane ziemniaki do rondla i zalej wodą, aby były całkowicie zalane. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Trochę soli. Gotuj ziemniaki przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Następnie spuść gorącą wodę. Trochę można wlać do kubka,aby użyć go do puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast dodaj masło do gorących ziemniaków. Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem. Wlej ciepłe mleko i pamiętaj, aby ziemniaki wchłonęły całe mleko. Jeśli chcesz zrobić bardziej płynne tłuczone ziemniaki, dodaj gorący bulion, który wlano osobno do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Puree doskonale wchłania mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Połóż trochę tłuszczu z gulaszu na gorącej patelni i dodaj posiekaną cebulę. Smaż przez minutę, aż pojawi się charakterystyczny smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść gulasz na patelni z cebulą. Rozgrzej wszystko razem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj gotowe tłuczone ziemniaki i wszystko wymieszaj. Rozgrzej gulasz z puree na patelni przez kilka minut i zdejmij z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pachnące, smaczne i satysfakcjonujące ziemniaki są gotowe! Ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Idealnym dodatkiem do takich ziemniaków będą świeże warzywa i zioła. Smacznego!!!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy