dżem cytrynowy w domu

witaminowy, zdrowy, kwaśny dodatek do herbaty! Dżem cytrynowy w domu jest przygotowywany szybko i łatwo. Pamiętaj, że owoce cytrusowe będą miały trochę goryczy. Ale to nie jest minus, ale raczej specjalna atrakcja, która sprawia, że taki dżem jest wyjątkowy, wyjątkowy, inny niż inne desery herbaciane!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 43 g
174 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dżem cytrynowy? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz duże, gęste cytryny o gładkiej skórce. Takie cytryny mają cienką warstwę podskórną. Jeśli weźmiesz wyboiste cytryny, mają bardzo grubą białą warstwę, co oznacza, że w dżemie będzie dużo gęstej gorzkiej miąższu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sparzyć cytryny wrzącą wodą. To je wypłucze i sprawi, że będą nieco bardziej miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z każdej cytryny odetnij kucyki po obu stronach. Pokrój same cytryny na kawałki i usuń wszystkie nasiona. Usuń także wewnętrzne białe smugi, które napotkasz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj przygotowane cytryny w dowolny sposób. Możesz przepuścić je przez maszynkę do mięsa lub zmielić w młynku. Następnie umieść masę cytrynową na patelni i przykryj cukrem. Dodaj trochę wody. Odstaw na 30 minut, aby cukier zaczął się rozpuszczać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie umieść garnek na ogniu i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło. Następnie zdejmij dżem z ognia, przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Dżem cytrynowy stanie się lżejszy i grubszy. Ponownie zagotuj. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednorodną konsystencję, możesz dodatkowo użyć blendera zanurzeniowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj słoiki. Sterylizuj je w dowolny sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorący dżem do przygotowanych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami. Ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Miłego poczęstunku!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy