skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dżem cytrynowy? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz duże, gęste cytryny o gładkiej skórce. Takie cytryny mają cienką warstwę podskórną. Jeśli weźmiesz wyboiste cytryny, mają bardzo grubą białą warstwę, co oznacza, że w dżemie będzie dużo gęstej gorzkiej miąższu.
Krok 2:
Sparzyć cytryny wrzącą wodą. To je wypłucze i sprawi, że będą nieco bardziej miękkie.
Krok 3:
Z każdej cytryny odetnij kucyki po obu stronach. Pokrój same cytryny na kawałki i usuń wszystkie nasiona. Usuń także wewnętrzne białe smugi, które napotkasz.
Krok 4:
Posiekaj przygotowane cytryny w dowolny sposób. Możesz przepuścić je przez maszynkę do mięsa lub zmielić w młynku. Następnie umieść masę cytrynową na patelni i przykryj cukrem. Dodaj trochę wody. Odstaw na 30 minut, aby cukier zaczął się rozpuszczać.
Krok 5:
Następnie umieść garnek na ogniu i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Pamiętaj, aby mieszać, aby nic się nie przypaliło. Następnie zdejmij dżem z ognia, przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Dżem cytrynowy stanie się lżejszy i grubszy. Ponownie zagotuj. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednorodną konsystencję, możesz dodatkowo użyć blendera zanurzeniowego.
Krok 6:
Przygotuj słoiki. Sterylizuj je w dowolny sposób. Można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą.
Krok 7:
Wlej gorący dżem do przygotowanych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami. Ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Miłego poczęstunku!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g