skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto budżetowe? Przygotuj jedzenie. Weź ciasto bez drożdży, nie unosi się tak bardzo i ma bardziej chrupiącą strukturę przypominającą ciasta Napoleona. Ciasto należy wcześniej rozmrozić. Najlepszym sposobem na to jest umieszczenie ciasta z zamrażarki w komorze chłodniczej. Dzięki tej metodzie ciasto rozpuści się bardzo delikatnie i będzie lepiej zachowywać się podczas pieczenia. Ten przepis koncentruje się na standardowym, dwuwarstwowym cieście sklepowym.
Krok 2:
Wyłóż blachę do pieczenia zwykłym papierem do pieczenia. Połóż na nim obie warstwy ciasta, nie zwijając ich wcześniej.
Krok 3:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, tryb góra-dół. Czas pieczenia - 15-20 minut. Skoncentruj się również na wyglądzie ciasta - znacznie wzrośnie i stanie się rumiany. Schłodzić gotowe ciasta.
Krok 4:
Podczas pieczenia, a następnie schładzania ciast, przygotuj krem. Jak zrobić krem? Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego cukier, mąkę, dodaj żółtka. Przy ciągłym mieszaniu wlej mleko. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 5:
Umieść patelnię na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż cukier najpierw się rozpuści, a następnie masa zgęstnieje. Pamiętaj, aby cały czas mieszać mieszaninę, w przeciwnym razie zacznie się palić na dnie. Jeśli nie masz pewności co do swoich umiejętności lub naczyń, zrób to w łaźni wodnej.
Krok 6:
Mieszanina powinna się zagotować — na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki i będzie "dmuchać". Natychmiast wyłącz ogień. Baza kremu jest gotowa.
Krok 7:
Ostudź bazę. Pamiętaj, aby przykryć go folią spożywczą i umieścić folię bezpośrednio na powierzchni masy. W przeciwnym razie na wierzchu utworzy się skorupa.
Krok 8:
Gdy baza ostygnie, ale nadal będzie ciepła, włóż do niej masło. Ponieważ ciasto jest budżetowe, bardzo mało oleju w śmietanie, co nie wpływa na jego smak. Jedyną rzeczą jest to, że nie trzeba go ubijać jak zwykły krem. Wystarczy wymieszać olej z bazą. W stanie ciepłym olej bardzo dobrze interweniuje.
Krok 9:
Z ciastem zdejmij górną część, która będzie najbardziej krucha. Zrób z niego okruchy, które będą ozdobione ciastem na wierzchu.
Krok 10:
Podziel same ciasta warstwami na kilka części. Wyszło mi 6 sztuk.
Krok 11:
Złóż ciasto. Możesz to zrobić bezpośrednio ciepłym kremem - dzięki temu jeszcze lepiej nasyci ciasto. Posmaruj każde ciasto kilkoma łyżkami kremu. Wierzch i boki ciasta również posmaruj kremem. Okazuje się, że jest dużo kremu, pozostała nawet niewielka część.
Krok 12:
Kruszonkę, która wyszła z górnej części ciast, zmiel rękami tak drobno, jak to możliwe. Posyp jej wierzch i, jeśli wystarczy, boki ciasta. Wystarczyło mi tylko na górę. Włóż ciasto na dwie godziny do lodówki w celu namoczenia. Gotowe ciasto podawaj na stole z herbatą lub kawą. Smacznego!
pomimo tak skromnego zestawu produktów ciasto okazało się bardzo smaczne! Krem jest cudowny-słodki, gęsty, nie tłusty. Polecam ten przepis!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g