ciasto budżetowe

przygotowuje się szybko z najprostszych i najtańszych produktów! Niedrogie ciasto to połączenie chrupiących ciast z ciasta francuskiego i delikatnego kremu. Rezultatem jest bardzo smaczne i lekkie ciasto podobne do Napoleona. Całkowity koszt takiego ciasta jest bardzo mały.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 64 % 37 g
322 kcal
IG: 3 / 43 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto budżetowe? Przygotuj jedzenie. Weź ciasto bez drożdży, nie unosi się tak bardzo i ma bardziej chrupiącą strukturę przypominającą ciasta Napoleona. Ciasto należy wcześniej rozmrozić. Najlepszym sposobem na to jest umieszczenie ciasta z zamrażarki w komorze chłodniczej. Dzięki tej metodzie ciasto rozpuści się bardzo delikatnie i będzie lepiej zachowywać się podczas pieczenia. Ten przepis koncentruje się na standardowym, dwuwarstwowym cieście sklepowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyłóż blachę do pieczenia zwykłym papierem do pieczenia. Połóż na nim obie warstwy ciasta, nie zwijając ich wcześniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, tryb góra-dół. Czas pieczenia - 15-20 minut. Skoncentruj się również na wyglądzie ciasta - znacznie wzrośnie i stanie się rumiany. Schłodzić gotowe ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia, a następnie schładzania ciast, przygotuj krem. Jak zrobić krem? Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego cukier, mąkę, dodaj żółtka. Przy ciągłym mieszaniu wlej mleko. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż cukier najpierw się rozpuści, a następnie masa zgęstnieje. Pamiętaj, aby cały czas mieszać mieszaninę, w przeciwnym razie zacznie się palić na dnie. Jeśli nie masz pewności co do swoich umiejętności lub naczyń, zrób to w łaźni wodnej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszanina powinna się zagotować — na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki i będzie "dmuchać". Natychmiast wyłącz ogień. Baza kremu jest gotowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostudź bazę. Pamiętaj, aby przykryć go folią spożywczą i umieścić folię bezpośrednio na powierzchni masy. W przeciwnym razie na wierzchu utworzy się skorupa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy baza ostygnie, ale nadal będzie ciepła, włóż do niej masło. Ponieważ ciasto jest budżetowe, bardzo mało oleju w śmietanie, co nie wpływa na jego smak. Jedyną rzeczą jest to, że nie trzeba go ubijać jak zwykły krem. Wystarczy wymieszać olej z bazą. W stanie ciepłym olej bardzo dobrze interweniuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z ciastem zdejmij górną część, która będzie najbardziej krucha. Zrób z niego okruchy, które będą ozdobione ciastem na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel same ciasta warstwami na kilka części. Wyszło mi 6 sztuk.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ciasto. Możesz to zrobić bezpośrednio ciepłym kremem - dzięki temu jeszcze lepiej nasyci ciasto. Posmaruj każde ciasto kilkoma łyżkami kremu. Wierzch i boki ciasta również posmaruj kremem. Okazuje się, że jest dużo kremu, pozostała nawet niewielka część.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kruszonkę, która wyszła z górnej części ciast, zmiel rękami tak drobno, jak to możliwe. Posyp jej wierzch i, jeśli wystarczy, boki ciasta. Wystarczyło mi tylko na górę. Włóż ciasto na dwie godziny do lodówki w celu namoczenia. Gotowe ciasto podawaj na stole z herbatą lub kawą. Smacznego!

pomimo tak skromnego zestawu produktów ciasto okazało się bardzo smaczne! Krem jest cudowny-słodki, gęsty, nie tłusty. Polecam ten przepis!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy