skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu, w którym powiem Ci, jak zrobić mus jagodowy, możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód. Na początek bierzemy wszystkie potrzebne nam produkty wskazane w składnikach. Będziemy potrzebować jagód, cukru i semoliny. Możesz wziąć dowolne jagody według własnego gustu, możesz mieć kilka rodzajów jednocześnie.
Krok 2:
Przed rozpoczęciem gotowania naszego Dania należy wycisnąć sok ze świeżych jagód lub spuścić wodę z zamrożonych.
Krok 3:
Włóż pozostałe ciasto jagodowe do rondla.
Krok 4:
Napełnij go dwiema szklankami wody, zagotuj i odcedź.
Krok 5:
Dodaj granulowany cukier do swoich upodobań i zagotuj masę.
Krok 6:
Filtruj.
Krok 7:
Okazuje się, że taki bulion.
Krok 8:
Następnie dodaj semolinę do wywaru i gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając przez 15 minut.
Krok 9:
Schłodzić gotową mieszaninę, a następnie ubić mikserem lub blenderem.
Krok 10:
Podczas ubijania dodaj sok wyciśnięty ze świeżych jagód.
Krok 11:
Ubijamy. Mieszanka powinna być bardzo przewiewna i bujna i wyglądać jak pianka.
Krok 12:
Podczas ubijania masa wzrasta około 2,5 razy.
Krok 13:
Gotowy mus układamy w przygotowanych pojemnikach, najlepiej użyć szklanych misek. Możesz ozdobić mus jagodowy na wierzchu jagodami lub owocami, a także liśćmi świeżej mięty - mam taki piękny wystrój, który sprawia, że danie wygląda jeszcze bardziej apetycznie i elegancko.
Krok 14:
Smacznego!
szczególnie dobrze jest przygotować taki deser w czasie, gdy syczą jagody: maliny, truskawki, czerwone lub czarne porzeczki, jagody, jeżyny, żurawiny itp. Dla różnych jagód-inny czas, sezon zaczyna się w czerwcu, kiedy truskawki dojrzewają. Ogólnie rzecz biorąc, możesz gotować mus jagodowy z różnych jagód przez całe lato. Ten deser szczególnie spodoba się dzieciom, które uwielbiają słodycze i uwielbiają takie jasne smakołyki. Podaj im miskę musu i łyżeczkę-ich radość nie będzie miała granic!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g