Mus jagodowy

lekki mus powietrzny przypomina lato! Łatwość gotowania jest urzekająca. Bardzo smacznym deserem jest mus jagodowy, który nie wymaga od ciebie dużego wysiłku. Poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Radzę spróbować zrobić ten wykwintny przysmak, który po prostu rozpływa się w ustach!
TaciturnPersonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 88 g
372 kcal
IG: 0 / 38 / 62

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu, w którym powiem Ci, jak zrobić mus jagodowy, możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jagód. Na początek bierzemy wszystkie potrzebne nam produkty wskazane w składnikach. Będziemy potrzebować jagód, cukru i semoliny. Możesz wziąć dowolne jagody według własnego gustu, możesz mieć kilka rodzajów jednocześnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed rozpoczęciem gotowania naszego Dania należy wycisnąć sok ze świeżych jagód lub spuścić wodę z zamrożonych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pozostałe ciasto jagodowe do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij go dwiema szklankami wody, zagotuj i odcedź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj granulowany cukier do swoich upodobań i zagotuj masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filtruj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okazuje się, że taki bulion.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj semolinę do wywaru i gotuj na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotową mieszaninę, a następnie ubić mikserem lub blenderem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas ubijania dodaj sok wyciśnięty ze świeżych jagód.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubijamy. Mieszanka powinna być bardzo przewiewna i bujna i wyglądać jak pianka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas ubijania masa wzrasta około 2,5 razy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy mus układamy w przygotowanych pojemnikach, najlepiej użyć szklanych misek. Możesz ozdobić mus jagodowy na wierzchu jagodami lub owocami, a także liśćmi świeżej mięty - mam taki piękny wystrój, który sprawia, że danie wygląda jeszcze bardziej apetycznie i elegancko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

szczególnie dobrze jest przygotować taki deser w czasie, gdy syczą jagody: maliny, truskawki, czerwone lub czarne porzeczki, jagody, jeżyny, żurawiny itp. Dla różnych jagód-inny czas, sezon zaczyna się w czerwcu, kiedy truskawki dojrzewają. Ogólnie rzecz biorąc, możesz gotować mus jagodowy z różnych jagód przez całe lato. Ten deser szczególnie spodoba się dzieciom, które uwielbiają słodycze i uwielbiają takie jasne smakołyki. Podaj im miskę musu i łyżeczkę-ich radość nie będzie miała granic!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy