Sałatka czerwony kapturek z pomidorami

bardzo smaczne, jasne, świąteczne, wykonane z prostych produktów! Sałatkę Czerwonego Kapturka z pomidorami można przygotować nie tylko z kurczaka, jak mój, ale z dowolnego innego mięsa, grzybów, paluszków krabowych. Na świątecznym stole wygląda bardzo pięknie i jest spożywany w pierwszej kolejności!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 22 % 5 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Czerwony Kapturek z pomidorami? Przygotuj składniki. Dobrze umyj i osusz warzywa i jajko. Gotuj je do miękkości i schłodź. Radzę wziąć domowy majonez. Zamiast kurczaka możesz użyć innego mięsa, kiełbasy lub grzybów, smażonych, marynowanych, solonych, według własnego gustu. Jeśli weźmiesz kurczaka, ugotuj go wcześniej w osolonej wodzie i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotowany filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do przestronnej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj je do kurczaka w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajko na twardo obrać i pokroić w drobną kostkę. Przenieś do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez do sałatki. Zamiast majonezu możesz użyć kwaśnej śmietany lub naturalnego niesłodzonego jogurtu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki z majonezem (lub czymkolwiek go zastąpiłeś).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż Mały półokrągły pojemnik folią spożywczą. Włóż do niej sałatkę i dobrze ubij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć miskę na naczynie do serwowania o większej średnicy i zdejmij folię spożywczą z sałatki. Możesz ułożyć sałatkę za pomocą pierścienia, ale wtedy nie zostanie zaokrąglona na górze, nie będzie wyglądać jak "czapka". Jeśli nie jest to dla ciebie krytyczne, weź pierścień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zajmij się dekoracją sałatki. Tutaj ma znaczenie, ponieważ dzięki niemu sałatka ma swoją piękną nazwę-Czerwony Kapturek. Przygotuj składniki. Spróbuj wybrać wiśnie tego samego rozmiaru, aby Dekoracja wyglądała bardziej spektakularnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj powierzchnię sałatki cienką warstwą majonezu pędzlem. Jeśli masz go wystarczająco wilgotnego, tak jak ja, możesz tego nie robić. Połóż połówki wiśni na całej powierzchni sałatki. Podstawę sałatki posyp tartym serem. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

aby nadać sałatce wygląd jak najbliżej czapki, musisz nadać sałatce półkolisty kształt, aby ozdobić ją czymś czerwonym. Mogą to być ziarna granatu lub pomidory. Jednocześnie pomidory można układać tak , jak ja-na połówki-lub kroić na małe kawałki. Aby pokrojone pomidory lepiej przylegały do powierzchni sałatki, możesz zrobić sałatkę nie półokrągłą, ale ułożyć ją w okrągły kształt i ubić, aby powierzchnia sałatki była prosta.

ta sałatka jest bardzo często przygotowywana na święta Nowego Roku. Jego piękny i elegancki wygląd nada twojemu stołowi (i to nie tylko na Nowy Rok) świąteczny wygląd.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy