skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić sałatkę Czerwony Kapturek z pomidorami? Przygotuj składniki. Dobrze umyj i osusz warzywa i jajko. Gotuj je do miękkości i schłodź. Radzę wziąć domowy majonez. Zamiast kurczaka możesz użyć innego mięsa, kiełbasy lub grzybów, smażonych, marynowanych, solonych, według własnego gustu. Jeśli weźmiesz kurczaka, ugotuj go wcześniej w osolonej wodzie i ostudź.
Krok 2:

Ugotowany filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do przestronnej miski.
Krok 3:

Ugotowane ziemniaki i marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj je do kurczaka w misce.
Krok 4:

Jajko na twardo obrać i pokroić w drobną kostkę. Przenieś do miski.
Krok 5:

Dodaj majonez do sałatki. Zamiast majonezu możesz użyć kwaśnej śmietany lub naturalnego niesłodzonego jogurtu.
Krok 6:

Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki z majonezem (lub czymkolwiek go zastąpiłeś).
Krok 7:

Wyłóż Mały półokrągły pojemnik folią spożywczą. Włóż do niej sałatkę i dobrze ubij.
Krok 8:

Odwróć miskę na naczynie do serwowania o większej średnicy i zdejmij folię spożywczą z sałatki. Możesz ułożyć sałatkę za pomocą pierścienia, ale wtedy nie zostanie zaokrąglona na górze, nie będzie wyglądać jak "czapka". Jeśli nie jest to dla ciebie krytyczne, weź pierścień.
Krok 9:

Zajmij się dekoracją sałatki. Tutaj ma znaczenie, ponieważ dzięki niemu sałatka ma swoją piękną nazwę-Czerwony Kapturek. Przygotuj składniki. Spróbuj wybrać wiśnie tego samego rozmiaru, aby Dekoracja wyglądała bardziej spektakularnie.
Krok 10:

Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.
Krok 11:

Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce.
Krok 12:

Posmaruj powierzchnię sałatki cienką warstwą majonezu pędzlem. Jeśli masz go wystarczająco wilgotnego, tak jak ja, możesz tego nie robić. Połóż połówki wiśni na całej powierzchni sałatki. Podstawę sałatki posyp tartym serem. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
aby nadać sałatce wygląd jak najbliżej czapki, musisz nadać sałatce półkolisty kształt, aby ozdobić ją czymś czerwonym. Mogą to być ziarna granatu lub pomidory. Jednocześnie pomidory można układać tak , jak ja-na połówki-lub kroić na małe kawałki. Aby pokrojone pomidory lepiej przylegały do powierzchni sałatki, możesz zrobić sałatkę nie półokrągłą, ale ułożyć ją w okrągły kształt i ubić, aby powierzchnia sałatki była prosta.
ta sałatka jest bardzo często przygotowywana na święta Nowego Roku. Jego piękny i elegancki wygląd nada twojemu stołowi (i to nie tylko na Nowy Rok) świąteczny wygląd.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g


