skład / składniki
metoda gotowania
1. Zalej język zimną wodą, do której dodaj sok z połowy cytryny, przez 30 minut. Następnie wyczyść, umyj, przetrzyj drugą połową cytryny. To usunie zapach.
2. Wlej 3 litry wody do rondla, zagotuj. Zanurz przygotowany język w wodzie, gotuj przez 15 minut. Odcedź bulion, dokładnie umyj język. Następnie ponownie zagotuj taką samą ilość czystej wody, włóż język do wrzącego płynu i gotuj przez 1 godzinę.
3. Obierz marchewkę, cebulę i korzeń pietruszki, włóż do bulionu.
4. Dodaj do niego również sól, ziele angielskie, czarny pieprz, goździki, Lavrushka. Gotuj bulion przez kolejną godzinę.
5. Czas minął-wyjmij ugotowany język z bulionu i zanurz go w lodowatej wodzie na kilka minut, zdejmij skórę. Ze względu na różnicę temperatur skóra zostanie bardzo łatwo usunięta.
6. Wyjmij warzywa z bulionu, włóż obrany język. Gotuj przez 15 minut, po czym wyjmij język i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
7. Ubij białko, włóż do ciepłego bulionu. Ogólnie proporcje są następujące: 1 białko jaja na 1 litr płynu. Jest to konieczne, aby bulion stał się jaśniejszy. Pozostaw bulion na pół godziny, a następnie przecedź go przez gazę złożoną kilka razy.
8. Wlej trochę bulionu (100 ml) do szklanki, wlej żelatynę (2,5 łyżki), mieszaj, aż się rozproszy.
9. Wlej rozcieńczoną żelatynę do 0,5 litra bulionu, podgrzej, mieszając, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Ważne jest, aby nie gotować!
10. Na szerokim, płaskim naczyniu wlać bulion z żelatyną. Wstaw do lodówki na 20 minut.
11. W tym czasie odetnij chrząstkę z języka i zaczynając od grubej krawędzi pokrój ją w plastry o grubości około 0,5 cm.
12. Połóż plastry na warstwie żelatyny, połóż zielony groszek, gotowaną marchewkę, pokrojoną w kostkę lub plasterki (kwiaty), gałązkę świeżej pietruszki.
13. Wlać pozostały bulion z żelatyną, ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
14. Zrób to samo z pozostałym bulionem i językiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g