Język w galarecie

przygotuj pyszną zimną przekąskę na świątecznym stole! Aby ugotować język w galarecie, będziesz musiał poświęcić czas i wysiłek. Ale wynik jest doskonały i warto. Oferuję ci dziś przepis z mojej książki kucharskiej - język wołowy w galarecie.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

1. Zalej język zimną wodą, do której dodaj sok z połowy cytryny, przez 30 minut. Następnie wyczyść, umyj, przetrzyj drugą połową cytryny. To usunie zapach.
2. Wlej 3 litry wody do rondla, zagotuj. Zanurz przygotowany język w wodzie, gotuj przez 15 minut. Odcedź bulion, dokładnie umyj język. Następnie ponownie zagotuj taką samą ilość czystej wody, włóż język do wrzącego płynu i gotuj przez 1 godzinę.
3. Obierz marchewkę, cebulę i korzeń pietruszki, włóż do bulionu.
4. Dodaj do niego również sól, ziele angielskie, czarny pieprz, goździki, Lavrushka. Gotuj bulion przez kolejną godzinę.
5. Czas minął-wyjmij ugotowany język z bulionu i zanurz go w lodowatej wodzie na kilka minut, zdejmij skórę. Ze względu na różnicę temperatur skóra zostanie bardzo łatwo usunięta.
6. Wyjmij warzywa z bulionu, włóż obrany język. Gotuj przez 15 minut, po czym wyjmij język i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
7. Ubij białko, włóż do ciepłego bulionu. Ogólnie proporcje są następujące: 1 białko jaja na 1 litr płynu. Jest to konieczne, aby bulion stał się jaśniejszy. Pozostaw bulion na pół godziny, a następnie przecedź go przez gazę złożoną kilka razy.
8. Wlej trochę bulionu (100 ml) do szklanki, wlej żelatynę (2,5 łyżki), mieszaj, aż się rozproszy.
9. Wlej rozcieńczoną żelatynę do 0,5 litra bulionu, podgrzej, mieszając, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Ważne jest, aby nie gotować!
10. Na szerokim, płaskim naczyniu wlać bulion z żelatyną. Wstaw do lodówki na 20 minut.
11. W tym czasie odetnij chrząstkę z języka i zaczynając od grubej krawędzi pokrój ją w plastry o grubości około 0,5 cm.
12. Połóż plastry na warstwie żelatyny, połóż zielony groszek, gotowaną marchewkę, pokrojoną w kostkę lub plasterki (kwiaty), gałązkę świeżej pietruszki.
13. Wlać pozostały bulion z żelatyną, ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
14. Zrób to samo z pozostałym bulionem i językiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy