buraki do barszczu na zimę

sos do barszczu buraczanego na zimę-ratunek! Wiele gospodyń domowych potwierdzi, że letnie przygotowania na zimę upraszczają życie w zwykłe dni pracy, kiedy trzeba szybko i smacznie ugotować coś na obiad lub kolację dla całej rodziny. W takim przypadku przygotowane potrawy powinny być kompletne i zróżnicowane. Pożywny i satysfakcjonujący Barszcz, bogaty w witaminy, powinien być częstym gościem na stole w zimowe dni, ale proces jego przygotowania jest dość długi. SOS buraczany przygotowany w sezonie zbiorów znacznie upraszcza i przyspiesza proces jego przygotowania, pozostaje dodać mięso i ziemniaki, a pyszny pachnący barszcz jest gotowy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 53 % 9 g
98 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Podczas zbiorów często pozostają warzywa, które nie nadają się do zbioru do przechowywania przez długi czas, ale szkoda je wyrzucić. Takie" nieprzyzwoite " marchewki i buraki są idealne do zbioru na zimę. Jedyne, czego nie możesz użyć zgniłych warzyw. Warzywa dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą szczotką, wkładamy do durszlaka, pozwalamy wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki czyścimy, jeśli używamy młodych owoców, skórę można zetrzeć szczotką. Trzy marchewki na grubej tarce lub użyj kombajnu lub innej techniki, aby szybko posiekać marchewki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robimy to również z burakami, myjemy je, obieramy i pocieramy na tarce lub robocie kuchennym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem lub przepuść przez robot kuchenny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój na duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż pomidory do miski i uderz blenderem. Jeśli nie ma blendera, możesz usunąć skórki z owoców wrzącą wodą i pokroić na kawałki nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny do dużej miski lub garnka z grubym dnem. Kładziemy posiekane warzywa: buraki, marchew i cebulę, mieszamy, aby warzywa były dobrze nasycone olejem. Wlej połowę octu i wody, wymieszaj, podpal. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć do średniego ciepła i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy warzywa wypuszczą sok, dodaj pomidory, cukier, sól, przyprawy (z wyjątkiem liścia laurowego), pozostały ocet i wodę, wymieszaj. Przykryj pokrywką, ponownie zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj liść laurowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Wstępnie przygotowujemy słoiki do przedmiotu obrabianego: myjemy i sterylizujemy w zwykły sposób-w łaźni wodnej lub w piekarniku, gotujemy pokrywki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy do słoików. Natychmiast zwiń je i pozwól im ostygnąć do góry nogami w temperaturze pokojowej pod kocem. Przechowujemy w chłodnym miejscu na zimę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy