skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki. Podczas zbiorów często pozostają warzywa, które nie nadają się do zbioru do przechowywania przez długi czas, ale szkoda je wyrzucić. Takie" nieprzyzwoite " marchewki i buraki są idealne do zbioru na zimę. Jedyne, czego nie możesz użyć zgniłych warzyw. Warzywa dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą szczotką, wkładamy do durszlaka, pozwalamy wodzie spłynąć.
Krok 2:

Marchewki czyścimy, jeśli używamy młodych owoców, skórę można zetrzeć szczotką. Trzy marchewki na grubej tarce lub użyj kombajnu lub innej techniki, aby szybko posiekać marchewki.
Krok 3:

Robimy to również z burakami, myjemy je, obieramy i pocieramy na tarce lub robocie kuchennym.
Krok 4:

Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem lub przepuść przez robot kuchenny.
Krok 5:

Umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój na duże kawałki.
Krok 6:

Włóż pomidory do miski i uderz blenderem. Jeśli nie ma blendera, możesz usunąć skórki z owoców wrzącą wodą i pokroić na kawałki nożem.
Krok 7:

Wlej olej roślinny do dużej miski lub garnka z grubym dnem. Kładziemy posiekane warzywa: buraki, marchew i cebulę, mieszamy, aby warzywa były dobrze nasycone olejem. Wlej połowę octu i wody, wymieszaj, podpal. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć do średniego ciepła i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Krok 8:

Gdy warzywa wypuszczą sok, dodaj pomidory, cukier, sól, przyprawy (z wyjątkiem liścia laurowego), pozostały ocet i wodę, wymieszaj. Przykryj pokrywką, ponownie zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Dodaj liść laurowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Wstępnie przygotowujemy słoiki do przedmiotu obrabianego: myjemy i sterylizujemy w zwykły sposób-w łaźni wodnej lub w piekarniku, gotujemy pokrywki.
Krok 9:

Wkładamy do słoików. Natychmiast zwiń je i pozwól im ostygnąć do góry nogami w temperaturze pokojowej pod kocem. Przechowujemy w chłodnym miejscu na zimę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g




