kawior z cukinii jak w sklepie na zimę

pyszne i pachnące, tak jak kupione! Ile gotuję kawioru z cukinii, ale w sklepie nadal smakuje lepiej. Przygotowany według tego przepisu, jest po prostu bardzo, bardzo podobny w smaku do wersji sklepowej. Przygotowanie nie jest trudne, ale okazuje się pyszne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
78 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii jak w sklepie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każda cukinia jest odpowiednia: dowolny kolor, rozmiar i kształt. Tylko duże cukinie będą musiały zostać oczyszczone i usunięte z nich duże nasiona. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem. Ale najlepiej, jeśli zastąpisz go posiekanymi pomidorami - w sezonie warzywnym nie stanowi to problemu, a korzyści są większe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę na patelni na złoty kolor z dodatkiem łyżki oleju. Zwykle zajmuje to około 5-7 minut. Usuń cebulę z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż marchewki na patelni z łyżką oleju przez około 5 minut. Usuń marchewki z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukinię w razie potrzeby obrać, pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć partiami na patelni z dodatkiem łyżki oleju przez około 7-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś wszystkie warzywa do rondla z grubym dnem, dodaj obrany czosnek. i zmiel za pomocą blendera. Możesz także użyć maszynki do mięsa. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier i sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mielony pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, przez kolejne 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na suchej patelni podsmaż mąkę, aż będzie orzechowa i kremowa. Dodaj kawior i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    5 minut przed końcem gotowania wlej ocet. Przepis wykorzystuje ocet stołowy 6-9%. Jeśli masz esencję octową, rozcieńcz ją w stosunku 1: 8.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż kawior w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana. Lepiej przechowywać taki przedmiot w chłodnym miejscu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy