skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z cukinii jak w sklepie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każda cukinia jest odpowiednia: dowolny kolor, rozmiar i kształt. Tylko duże cukinie będą musiały zostać oczyszczone i usunięte z nich duże nasiona. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem. Ale najlepiej, jeśli zastąpisz go posiekanymi pomidorami - w sezonie warzywnym nie stanowi to problemu, a korzyści są większe.
Krok 2:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Krok 3:
Podsmaż cebulę na patelni na złoty kolor z dodatkiem łyżki oleju. Zwykle zajmuje to około 5-7 minut. Usuń cebulę z patelni.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki.
Krok 5:
Smaż marchewki na patelni z łyżką oleju przez około 5 minut. Usuń marchewki z patelni.
Krok 6:
Cukinię w razie potrzeby obrać, pokroić w kostkę.
Krok 7:
Smażyć partiami na patelni z dodatkiem łyżki oleju przez około 7-10 minut.
Krok 8:
Przenieś wszystkie warzywa do rondla z grubym dnem, dodaj obrany czosnek. i zmiel za pomocą blendera. Możesz także użyć maszynki do mięsa. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 10:
Dodaj cukier i sól.
Krok 11:
Mielony pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, przez kolejne 30 minut.
Krok 12:
Na suchej patelni podsmaż mąkę, aż będzie orzechowa i kremowa. Dodaj kawior i wymieszaj.
Krok 13:
5 minut przed końcem gotowania wlej ocet. Przepis wykorzystuje ocet stołowy 6-9%. Jeśli masz esencję octową, rozcieńcz ją w stosunku 1: 8.
Krok 14:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 15:
Rozłóż kawior w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana. Lepiej przechowywać taki przedmiot w chłodnym miejscu.
Krok 16:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g