skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę grzybową z kwaśną śmietaną? Przygotuj jedzenie. Weź rosół do zupy z kurczaka lub warzyw, w przypadku braku możesz użyć tylko wody. Wybierz śmietanę najwyższej jakości, naturalną, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji.
Krok 2:
Wlej bulion do rondla i zagotuj na średnim ogniu.
Krok 3:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ziemniaki są duże, wystarczą 2 bulwy, jeśli są średnie, można je zwiększyć do 3-4 sztuk.
Krok 4:
Umyj pieczarki, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, włóż posiekane grzyby. Smaż je, mieszając, przez 5-7 minut. Możesz również dodać cebulę podczas smażenia, gotuję bez niej.
Krok 6:
Na koniec posyp grzyby gałką muszkatołową, solą, pieprzem i wymieszaj.
Krok 7:
Włóż ziemniaki do garnka i gotuj przez około 15 minut. Dodaj smażone grzyby do garnka do ziemniaków. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 5-7 minut. Ziemniaki powinny stać się miękkie — po naciśnięciu łyżką łatwo pękną.
Krok 8:
Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego na puree. Główna różnica między zupą puree a zupami kremowymi polega na tym, że struktura potrawy nie powinna być zbyt jednorodna. W zupie puree można znaleźć małe kawałki warzyw lub grzybów. Włóż garnek do ognia i ponownie zagotuj.
Krok 9:
Dodaj śmietanę do garnka i wymieszaj. Pozwól zupie się zagotować i natychmiast zdejmij patelnię z ognia, aby śmietana się nie zsiadła.
Krok 10:
Przykryj i odstaw na około 10 minut.
Krok 11:
Wlej zupę do misek. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić zupę smażonymi na patelni plasterkami pieczarek lub krakersami. Smacznego!
zupa puree z kwaśną śmietaną grzybową spodoba się od pierwszej łyżki! Jest to niezwykle delikatna, nawet kwaśna zupa z pieczarek, która jest przyjemna nie tylko do jedzenia, ale także do oglądania i wdychania pysznego aromatu grzybów z nutami gałki muszkatołowej. Idealne pierwsze danie dla całej rodziny, zaczynając od najmłodszych.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g