zupa puree z kwaśną śmietaną grzybową

Lekki, aromatyczny, dietetyczny, dla całej rodziny! Zupa grzybowa z kwaśną śmietaną jest pyszna, obfita i łatwa do przygotowania. Dobry wybór dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje menu. Również ta zupa nadaje się do diety, ponieważ ma mało kalorii.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 30 % 3 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grzybową z kwaśną śmietaną? Przygotuj jedzenie. Weź rosół do zupy z kurczaka lub warzyw, w przypadku braku możesz użyć tylko wody. Wybierz śmietanę najwyższej jakości, naturalną, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej bulion do rondla i zagotuj na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ziemniaki są duże, wystarczą 2 bulwy, jeśli są średnie, można je zwiększyć do 3-4 sztuk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pieczarki, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny, włóż posiekane grzyby. Smaż je, mieszając, przez 5-7 minut. Możesz również dodać cebulę podczas smażenia, gotuję bez niej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec posyp grzyby gałką muszkatołową, solą, pieprzem i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki do garnka i gotuj przez około 15 minut. Dodaj smażone grzyby do garnka do ziemniaków. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 5-7 minut. Ziemniaki powinny stać się miękkie — po naciśnięciu łyżką łatwo pękną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego na puree. Główna różnica między zupą puree a zupami kremowymi polega na tym, że struktura potrawy nie powinna być zbyt jednorodna. W zupie puree można znaleźć małe kawałki warzyw lub grzybów. Włóż garnek do ognia i ponownie zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę do garnka i wymieszaj. Pozwól zupie się zagotować i natychmiast zdejmij patelnię z ognia, aby śmietana się nie zsiadła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj i odstaw na około 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej zupę do misek. Jeśli chcesz, możesz uzupełnić zupę smażonymi na patelni plasterkami pieczarek lub krakersami. Smacznego!

zupa puree z kwaśną śmietaną grzybową spodoba się od pierwszej łyżki! Jest to niezwykle delikatna, nawet kwaśna zupa z pieczarek, która jest przyjemna nie tylko do jedzenia, ale także do oglądania i wdychania pysznego aromatu grzybów z nutami gałki muszkatołowej. Idealne pierwsze danie dla całej rodziny, zaczynając od najmłodszych.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy