gęsty dżem wiśniowy z pestką

przepis na dżem wiśniowy z pestką z dodatkiem pektyny. Aby dżem był gęsty, zwykle dodaje się zagęszczacze. Używam pektyny - to bardzo proste i niedrogie. Ten dżem można przygotować zarówno ze świeżych wiśni, jak i mrożonych. Jest to w rzeczywistości bardzo wygodne-możesz przetwarzać plony nie wszystkie naraz, tworząc dla siebie parowanie, ale odłożyć na chwilę. Wygodne jest również przygotowanie takiego dżemu przez cały rok-świeży i pachnący szczególnie zachwyci Cię zimą swoim aromatem, który rozprzestrzenia się podczas gotowania. Podawaj dżem wiśniowy do herbaty!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 97 % 71 g
184 kcal
IG: 48 / 0 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przepis " dżem wiśniowy z kością gęstą & quot; weź świeże lub mrożone wiśnie i cukier. Mam świeże wiśnie, ale na kilka dni włożyłem je do zamrażarki, ponieważ nie miałem czasu na gotowanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj wiśnie, nie możesz nawet całkowicie rozmrozić, absolutnie nie wpływa to na wynik. Najważniejsze jest to, że jagody są czyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i wodę do jagody i zagotuj dżem. Ale nie musisz gotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pektynę i wymieszaj. Ponownie zagotuj i gotuj przez chwilę - 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Zapobiegnie to tworzeniu się obfitej piany. Ostudzić dżem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To takie apetyczne i grube! To prawdziwa marmolada z wiśniami!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gęsty dżem wiśniowy z pestką jest gotowy! Miłego picia herbaty!

gęsty dżem wiśniowy z pestką to niesamowicie pyszna uczta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy