Sałatka Neptun

Delikatna pyszna świąteczna sałatka z kilku owoców morza. Klasyczna sałatka Neptun z kalmarami z czerwonego kawioru i krewetkami zasługuje na to, by stać na środku świątecznego stołu. Przy tak bogatej kompozycji nie jest praktyczne podawanie go codziennie do stołu, ale na wakacje jest po prostu idealną opcją.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 17 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 8 % 2 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Neptun z czerwonym kawiorem, kalmarami i krewetkami? Z nazwy jest już jasne, że sałatka morska, a mianowicie z owoców morza. Do jego przygotowania wybrałem krewetki, kalmary, paluszki krabowe i kawior. Jako część sałatki nie wskazuję soli, można ją opcjonalnie dodać do sałatki w gotowej formie, ale tutaj należy pamiętać, że sałatkę doprawia się majonezem, który zawiera już sól; i że do sałatki dodaje się solony czerwony kawior.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka gotować do miękkości, schłodzić w zimnej wodzie. Podziel jajka na białko i żółtko. Pokrój białka: metoda krojenia jest wybierana arbitralnie, ale aby wszystkie produkty wyglądały harmonijnie. Włóż pokrojone białko do salaterki. Resztki żółtka można wykorzystać do dekoracji sałatki lub wcale (ja nie).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrożone paluszki krabowe lub mięso kraba wyjmij z opakowania i pokrój w małe kostki. Dodaj pokrojone paluszki krabowe do salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz rozmrożoną kałamarnicę we wrzącej wodzie i gotuj przez kilka minut (2-3 minuty), nie gotuj dłużej, stanie się twardy. Wrzuć kałamarnicę do durszlaka, spłucz pod zimną bieżącą wodą, usuwając wnętrzności i skórki. Schłodzone i obrane kalmary pokroić w kostkę lub wybraną metodą krojenia. Dodaj go do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj krewetki w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, wrzuć do durszlaka. Jeśli używasz nieobranych krewetek, należy je obrać: usunąć głowę i ogon, usunąć skorupę. Jeśli krewetki są małe, nie można ich pokroić. Moje krewetki były duże, więc je pokroiłem. Możesz zostawić kilka całych krewetek do dekoracji sałatki. Dodaj gotowe krewetki do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez do sałatki, wszystko wymieszaj. Lepiej nie dodawać czerwonego kawioru do nie doprawionej sałatki, w przeciwnym razie jajka mogą pęknąć podczas mieszania. Można go dodać do każdej porcji sałatki, udekorować sałatką lub ugotować sałatkę w porcjach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaleca się schłodzenie gotowej sałatki przed podaniem. Podczas serwowania sałatkę można ozdobić całymi krewetkami, czerwonym kawiorem. Taka sałatka będzie jasnym daniem w menu świątecznego stołu. Możesz podawać porcje jak Moje lub we wspólnym naczyniu lub warstwami w pierścieniu.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal / 100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g

Podobne przepisy