niesłodzone ciasto naleśnikowe

oryginalny, piękny, na świątecznym stole! Pikantne ciasto naleśnikowe to przepis na niezwykłą przekąskę, która w przeciwieństwie do słodkiego ciasta podawana jest na początku posiłku. Okazuje się, że jest satysfakcjonujący i przyciąga uwagę swoim wyglądem. To ciasto z dwoma rodzajami nadzień na długo zostanie zapamiętane przez wszystkich gości.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 34 % 14 g
252 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić niesłodzone ciasto naleśnikowe? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij mleko i jajka z lodówki-ciasto lepiej ugniata się na ciepłych produktach. Dodaj imbir i pieprz do smaku, nie są to obowiązkowe składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj naleśniki. Jak zrobić naleśniki? Wbij jajka do miski o odpowiedniej wielkości. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubij jajka solą i cukrem. Możesz użyć zarówno miksera, jak i zwykłej trzepaczki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepłe mleko i ciepłą wodę do jajek, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z sodą do ciasta i wymieszaj. Przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia z mąki, ale także wzbogaci ją tlenem — naleśniki okażą się bardziej miękkie i wspaniałe. Dodaj zmielony pieprz, sól i zmielony imbir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj ciasto, aż znikną grudki. Powinno być lekko lepkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozcieńczyć je ciepłą wodą lub ciepłym mlekiem do odpowiedniej konsystencji. Jeśli przeciwnie, ciasto okazuje się bardziej płynne niż to konieczne, dodaj trochę przesianej mąki. Wiele zależy od wielkości jaj i jakości mąki. Pozostaw ciasto na 10-15 minut, aby mąka wchłonęła cały płyn, poprawi to jego właściwości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na wysmarowanej olejem patelni upiec naleśniki z obu stron na złoty kolor. Ułóż gotowe naleśniki w stos jeden na drugim.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do nadzienia serowo-szprotowego. Ser kiełbasiany można zastąpić dowolnym innym serem: serem topionym, takim jak przyjaźń, bursztyn lub zwykłym twardym serem rosyjskim. Wybierz ser naturalny, bez dodatków roślinnych. Wyjmij szproty ze słoika, usuwając olej tak bardzo, jak to możliwe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak zrobić nadzienie? Rozgnieć szproty widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser kiełbasiany na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz szproty, ser i majonez. Możesz wziąć majonez w sklepie lub zrobić go sam w domu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj nadzienie. Pierwsze nadzienie jest gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj potrawy na nadzienie jajeczno-czosnkowe. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Obierz czosnek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obierz i zetrzyj jajka na grubej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połącz jajka, czosnek, majonez, sól i pieprz. Wymieszać. Drugie nadzienie jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Złóż ciasto. Na dużym naczyniu połóż pierwszy naleśnik i posmaruj go szprotem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj drugim naleśnikiem i posmaruj go nadzieniem jajecznym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Tak więc, naprzemiennie nadzienia, uformuj wysokie ciasto. Im mniejsza była średnica patelni, tym wyższe będzie ciasto. Nie smaruj górnego naleśnika.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Udekoruj wierzch ciasta pokrojonym w plastry gotowanym jajkiem, szprotami i natką pietruszki. Włóż do lodówki na kilka godzin, a następnie podawaj. Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser kiełbasa - 268   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy