skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj ubite jajko, sól, ciepłą wodę i mąkę w wygodnej misce. Zagniatamy dość ciasne ciasto i przenosimy je na stół posypany mąką. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw na 30 minut. To jest czas, aby przygotować nadzienie.
Krok 2:
Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie przez 30 minut, aż będą ugotowane. Spuść całą wodę i zmiażdż do stanu puree, uważając, aby nie było grudek. Teraz przygotuj drugą część nadzienia.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smalec jest również drobno posiekany. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Smalec może być używany świeży lub słony.
Krok 4:
Podgrzewamy patelnię olejem roślinnym, rozprowadzamy smalec i na średnim ogniu dajemy mu smak. Jeśli smalec jest świeży, możesz dodać trochę soli. Dodaj cebulę i posiekany czosnek, wymieszaj i smaż, aż cebula stanie się brązowawa.
Krok 5:
Wlej połowę przygotowanego smażenia do tłuczonych ziemniaków - druga połowa będzie nadal potrzebna. Wymieszaj łyżką lub trochę pchnij - użyłem do tego tłuczka z dziurami, którym pchnąłem ziemniaki. Puree natychmiast staje się soczyste i pachnące, z zapachem czosnku. Nadzienie do pierogów jest gotowe.
Krok 6:
Z wypoczętego ciasta formujemy bułkę i kroimy ją w małe kółka, od których będzie zależeć wielkość i liczba pierogów. Zrobiłem małe pierogi i dostałem około 40 sztuk. Następnie zanurzyłem każdy okrąg z obu stron w mące i lekko go przycisnąłem.
Krok 7:
Następnie bierzemy kawałek ciasta i zwijamy go w ciasto - nie trzeba go cienko zwijać, aby ciasto nie pękło podczas gotowania, a nadzienie nie wyszło. Kładziemy nadzienie na środku, składamy pierogi na pół i ściskamy w zwykły dla Ciebie sposób. Robimy to ze wszystkimi kawałkami.
Krok 8:
Gdy woda zagotuje się w rondlu, Posol ją i wyślij pierwszą partię pierogów do ugotowania - ich liczba zależy od wielkości patelni. Gotowałem 15 sztuk w tym samym czasie. Gotuj przez około 10 minut mieszając. Gotowe pierogi wkładamy do durszlaka lub wyjmujemy z patelni łyżką cedzakową.
Krok 9:
Gotowe pierogi podlewamy drugą częścią smażenia cebuli, smalcu i czosnku, mieszamy. Na wierzchu można dodatkowo posypać je posiekaną zieloną cebulą.
czas na pierogi to obfity i niedrogi lunch.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g