pierogi z ziemniakami i smalcem

pierogi z pysznym nadzieniem i sosem. Do nadzienia w tym przepisie na pierogi używa się nie tylko ziemniaków i cebuli, ale także smalcu wieprzowego z czosnkiem. Smak i aromat są niesamowite, nikt nie odejdzie głodny od stołu. Pierogi można podawać ze śmietaną-klasykiem gatunku kulinarnego, któremu trudno się oprzeć. Jeśli masz dodatkowe ciasto, możesz ugotować uszy, które wszyscy kochają nie mniej niż pierogi. Na wierzchu naczynia można posypać zieloną cebulą, aby uzyskać piękno.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 62 % 18 g
151 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto, wymieszaj ubite jajko, sól, ciepłą wodę i mąkę w wygodnej misce. Zagniatamy dość ciasne ciasto i przenosimy je na stół posypany mąką. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw na 30 minut. To jest czas, aby przygotować nadzienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie przez 30 minut, aż będą ugotowane. Spuść całą wodę i zmiażdż do stanu puree, uważając, aby nie było grudek. Teraz przygotuj drugą część nadzienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smalec jest również drobno posiekany. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Smalec może być używany świeży lub słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzewamy patelnię olejem roślinnym, rozprowadzamy smalec i na średnim ogniu dajemy mu smak. Jeśli smalec jest świeży, możesz dodać trochę soli. Dodaj cebulę i posiekany czosnek, wymieszaj i smaż, aż cebula stanie się brązowawa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej połowę przygotowanego smażenia do tłuczonych ziemniaków - druga połowa będzie nadal potrzebna. Wymieszaj łyżką lub trochę pchnij - użyłem do tego tłuczka z dziurami, którym pchnąłem ziemniaki. Puree natychmiast staje się soczyste i pachnące, z zapachem czosnku. Nadzienie do pierogów jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z wypoczętego ciasta formujemy bułkę i kroimy ją w małe kółka, od których będzie zależeć wielkość i liczba pierogów. Zrobiłem małe pierogi i dostałem około 40 sztuk. Następnie zanurzyłem każdy okrąg z obu stron w mące i lekko go przycisnąłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie bierzemy kawałek ciasta i zwijamy go w ciasto - nie trzeba go cienko zwijać, aby ciasto nie pękło podczas gotowania, a nadzienie nie wyszło. Kładziemy nadzienie na środku, składamy pierogi na pół i ściskamy w zwykły dla Ciebie sposób. Robimy to ze wszystkimi kawałkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy woda zagotuje się w rondlu, Posol ją i wyślij pierwszą partię pierogów do ugotowania - ich liczba zależy od wielkości patelni. Gotowałem 15 sztuk w tym samym czasie. Gotuj przez około 10 minut mieszając. Gotowe pierogi wkładamy do durszlaka lub wyjmujemy z patelni łyżką cedzakową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe pierogi podlewamy drugą częścią smażenia cebuli, smalcu i czosnku, mieszamy. Na wierzchu można dodatkowo posypać je posiekaną zieloną cebulą.

czas na pierogi to obfity i niedrogi lunch.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy