zrazy z jajkiem w piekarniku

soczyste, apetyczne, pyszne, dla całej rodziny! Zrazy mięsne z jajkiem w piekarniku to przepis na nadziewane kotlety, doskonale urozmaicają twoje zwykłe menu. Ze względu na pieczenie w piekarniku nie potrzebujesz dużo oleju, więc zrazy są bardziej przydatne. Wszystko jest proste, ale okazuje się bardzo smaczne.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 59 % 20 g
węglowodany 12 % 4 g
243 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy mięsne z jajkiem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. W przypadku zraz najlepiej nadaje się mielona wieprzowina i wołowina w równych proporcjach. Ale ogólnie możesz użyć mielonego mięsa z dowolnego innego mięsa. Może być zarówno zakupiony, jak i wykonany samodzielnie w domu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z białego chleba odetnij wszystkie skórki, pokrój na kawałki i napełnij mlekiem. Do tych celów możesz wziąć nie tylko biały chleb, ale także bułkę, dzięki której kotlety będą delikatniejsze. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, nie wpłynie to w żaden sposób na wynik. Można go zastąpić zwykłą wodą. Ale chleb lepiej nadaje się czerstwy-lepiej wchłonie sok mięsny, dzięki czemu kotlety będą bardziej soczyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotuj i ostudź w zimnej wodzie. Obierz je ze skorupy i drobno posiekaj, włóż do miski. W przypadku zraz lepiej jest wziąć jajka z jasnym żółtkiem, a następnie po cięciu otrzymasz piękne jasne nadzienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż do niego cebulę i smaż przez 5-7 minut, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce z posiekanymi jajkami włóż smażoną cebulę, sól i wymieszaj. Jeśli nadzienie się rozleje, Dodaj do niego trochę oleju roślinnego, połączy kawałki jajka. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso mielone do miski i dodaj namoczoną bułkę, którą najpierw uderz blenderem, aż będzie gładka. Możesz po prostu dobrze go ugniatać rękami. Lepiej wycisnąć nadmiar płynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mięso mielone, sól, pieprz i dobrze ubij. Aby to zrobić, Zbierz mięso mielone w grudkę, unieś nad miskę i wrzuć z powrotem. Zrób to około 15 razy. Jest to konieczne, aby mięso mielone było zagęszczone. Po takiej procedurze mięso mielone stanie się bardziej elastyczne i nie rozpadnie się podczas smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel farsz mielony i nadzienie jajeczne na równe i równe porcje. Z każdej porcji mięsa mielonego zrób tortillę i włóż nadzienie jajeczne. Połącz krawędzie i dobrze ściskając, nadaj im kształt zraz. Łatwiej to zrobić mokrymi rękami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż wszystkie zrazy. Do pieczenia zraz najlepiej nadaje się gruba forma.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż formę zrazy do gorącego piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Wyjmij, ułóż na talerzach i podawaj. Do zrazów mięsnych z jajkiem odpowiedni jest dowolny dodatek do Twojego gustu. Ale są szczególnie dobre z tłuczonymi ziemniakami lub pieczonymi warzywami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy