skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy mięsne z jajkiem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. W przypadku zraz najlepiej nadaje się mielona wieprzowina i wołowina w równych proporcjach. Ale ogólnie możesz użyć mielonego mięsa z dowolnego innego mięsa. Może być zarówno zakupiony, jak i wykonany samodzielnie w domu.
Krok 2:
Z białego chleba odetnij wszystkie skórki, pokrój na kawałki i napełnij mlekiem. Do tych celów możesz wziąć nie tylko biały chleb, ale także bułkę, dzięki której kotlety będą delikatniejsze. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, nie wpłynie to w żaden sposób na wynik. Można go zastąpić zwykłą wodą. Ale chleb lepiej nadaje się czerstwy-lepiej wchłonie sok mięsny, dzięki czemu kotlety będą bardziej soczyste.
Krok 3:
Jajka ugotuj i ostudź w zimnej wodzie. Obierz je ze skorupy i drobno posiekaj, włóż do miski. W przypadku zraz lepiej jest wziąć jajka z jasnym żółtkiem, a następnie po cięciu otrzymasz piękne jasne nadzienie.
Krok 4:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Włóż do niego cebulę i smaż przez 5-7 minut, mieszając.
Krok 5:
W misce z posiekanymi jajkami włóż smażoną cebulę, sól i wymieszaj. Jeśli nadzienie się rozleje, Dodaj do niego trochę oleju roślinnego, połączy kawałki jajka. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 6:
Włóż mięso mielone do miski i dodaj namoczoną bułkę, którą najpierw uderz blenderem, aż będzie gładka. Możesz po prostu dobrze go ugniatać rękami. Lepiej wycisnąć nadmiar płynu.
Krok 7:
Wymieszaj mięso mielone, sól, pieprz i dobrze ubij. Aby to zrobić, Zbierz mięso mielone w grudkę, unieś nad miskę i wrzuć z powrotem. Zrób to około 15 razy. Jest to konieczne, aby mięso mielone było zagęszczone. Po takiej procedurze mięso mielone stanie się bardziej elastyczne i nie rozpadnie się podczas smażenia.
Krok 8:
Podziel farsz mielony i nadzienie jajeczne na równe i równe porcje. Z każdej porcji mięsa mielonego zrób tortillę i włóż nadzienie jajeczne. Połącz krawędzie i dobrze ściskając, nadaj im kształt zraz. Łatwiej to zrobić mokrymi rękami.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż wszystkie zrazy. Do pieczenia zraz najlepiej nadaje się gruba forma.
Krok 10:
Włóż formę zrazy do gorącego piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Wyjmij, ułóż na talerzach i podawaj. Do zrazów mięsnych z jajkiem odpowiedni jest dowolny dodatek do Twojego gustu. Ale są szczególnie dobre z tłuczonymi ziemniakami lub pieczonymi warzywami.
Krok 11:
Smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g