zupa cheeseburger z mięsem mielonym i ziemniakami

obfity, bardzo serowy, z mieloną wołowiną! Lubisz cheeseburgery? Wtedy ta zupa będzie dla ciebie prawdziwym odkryciem. W smaku bardzo przypomina to słynne na całym świecie szybkie jedzenie, ale w przeciwieństwie do samych kanapek nie jest fast foodem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 18 % 4 g
121 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę cheeseburger z mięsem mielonym? Aby zrobić zupę cheeseburger, przygotuj niezbędne składniki. Ponieważ Klasyczne cheeseburgery są przygotowywane z wołowiny, mięso mielone w zupie wymaga tylko wołowiny, bez domieszki innych rodzajów mięsa. Możemy użyć zwykłej mielonej wołowiny lub chudej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz wszystkie warzywa. Marchewki, ziemniaki i seler pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Ogólnie rzecz biorąc, do zupy lepiej pokroić cebulę w małe kostki, ale w naszej rodzinie nie lubią cebuli w tej formie, więc nie kroję jej, ale zostawiam ją w całości i wyrzucam pod koniec gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ser cheeseburger pokrój na małe kawałki. Ser topiony na cheeseburgery bierz w porcjach. Ten ser różni się od reszty bogatym żółtym kolorem. W skrajnych przypadkach możesz zastąpić go zwykłym serem cheddar, który musisz zetrzeć na drobnej tarce. Oczywiście możesz wziąć każdy inny ser, ale smak będzie inny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, włóż mieloną wołowinę i smaż, mieszając, przez około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy całe mięso mielone stanie się brązowawe i zacznie wydzielać wilgoć, wrzuć na patelnię pokrojone ziemniaki, marchewkę i seler oraz cebulę, jeśli chcesz dodać je do posiekanej zupy. Smaż wszystko razem, mieszając, około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż całą cebulę na patelnię, jeśli chcesz dodać ją w całości, wlej bulion wołowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli patelnia jest mała, a cała zupa się w niej nie zmieści, wlej warzywa z bulionem do rondla. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować mięso mielone z warzywami na małym ogniu przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie na innej patelni roztop masło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Stopniowo wlewaj mleko do sosu, ciągle mieszając i rozbijając wszystkie grudki. Jeśli nadal masz grudki w sosie, przetrzyj go przez sito.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ser do bazy mlecznej i mieszaj, aż cały ser się rozpuści.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tutaj taki gęsty sos serowy powinien się skończyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej mieszankę sera do zupy, pieprzu i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj zupę pokrywką i smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie zdejmij zupę serową z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 10 minut i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal / 100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy