kompot z suszonych moreli i suszonych śliwek

bardzo smaczny, zdrowy i pożywny napój dla całej rodziny. Kompot jest jednym z niewielu napojów, które łączą w sobie wspaniały smak, korzyści i wartość odżywczą. Kompot jako pierwszy może być wprowadzany do pokarmów uzupełniających dla małych dzieci, jest podawany na obiad w szpitalach, szkołach i przedszkolach. A przygotowanie tego napoju jest bardzo proste, wystarczy kupić suszone owoce-suszone śliwki i suszone morele.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
72 kcal
IG: 61 / 0 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Suszone owoce dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Najlepiej, aby po umyciu utrzymać je przez około 10 minut we wrzącej wodzie, aby usunąć zanieczyszczenia i zabić zarazki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie w rondlu zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż suszone owoce do wrzącej wody i gotuj przez około 15 minut. Następnie wyłącz ogień, dodaj kwas cytrynowy i pozostaw kompot na godzinę pod pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kompot jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj z ciastami do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy