kompot z suszonych moreli i suszonych śliwek
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Suszone owoce dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Najlepiej, aby po umyciu utrzymać je przez około 10 minut we wrzącej wodzie, aby usunąć zanieczyszczenia i zabić zarazki.
Krok 2:

W międzyczasie w rondlu zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier.
Krok 3:

Włóż suszone owoce do wrzącej wody i gotuj przez około 15 minut. Następnie wyłącz ogień, dodaj kwas cytrynowy i pozostaw kompot na godzinę pod pokrywką.
Krok 4:

Kompot jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj z ciastami do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g



