skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić budyń bananowy? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne ciasteczka, najważniejsze jest to, że są smaczne i dobrze się kruszą. Mam zwykły biszkopt, ale nadaje się również cukier, taki jak Savoyardi, i piasek, taki jak jubileusz, a nawet płatki owsiane. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, to nie jest ważne. Skrobia jest również Dowolna. Weź łyżkę kukurydzy ze zjeżdżalnią, ziemniaki — bez.
Krok 2:
Weź małą miskę i wlej do niej wszystkie suche składniki-cukier, skrobię, mąkę i wanilinę. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
Podgrzej mleko, aż będzie gorące. Włóż żółtka do rondla, w którym ugotujesz budyń. Lepiej, jeśli ma grube dno, budyń na pewno się nie przypali. Ciągle mieszając trzepaczką, wlej około jednej czwartej całej ilości mleka do żółtek. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dodaj suche składniki do mieszanki jajeczno-mlecznej łyżką, dobrze zagniatając masę trzepaczką po każdej porcji. Pozwoli to uniknąć tworzenia się grudek.
Krok 5:
Po dodaniu całej mieszanki wlej pozostałe mleko. Wymieszać.
Krok 6:
Umieść patelnię na kuchence, zmniejsz ogień. Gotuj budyń, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy się zagotuje, gotuj przez kilka minut i zdejmij z ognia. Całkowicie ostudź gotowy budyń.
Krok 7:
Pokrusz ciasteczka. Możesz go po prostu złamać lub, tak jak ja, pobić wałkiem do ciasta, wkładając go do torby. Zostawiłem duże kawałki, ale możesz zmielić ciasteczka na jednorodne okruchy.
Krok 8:
Pokrój Banana w cienkie pierścienie.
Krok 9:
Weź porcjowane naczynia-szklanki lub miski. Wlej okruchy ciastek na dno, połóż warstwę banana na wierzchu. Następnie włóż kilka łyżek budyniu. Powtórz warstwy-ciasteczka / banany / budyń. Wyjmij deser na pół godziny w lodówce.
Krok 10:
Wierzch budyniu jest tradycyjnie ozdobiony bitą śmietaną lub połamaną bezą. Wybrałam bezę. Możesz również posypać go orzechami, czekoladą, jagodami. Podawaj do stołu. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal/100g