skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do gotowania ciecierzycy. Pamiętaj, że 450 gramów to duża porcja, ugotowałem połowę, wyszła cała blacha do pieczenia. Wybierz przyprawy i przyprawy według własnych upodobań. Użyłam słodkiej papryki i włoskich ziół. Za każdym razem możesz wziąć inną kompozycję i uzyskać różne smaki.
Krok 2:
Napełnij ciecierzycę zimną wodą i pozostaw do spęcznienia na 12 godzin. Weź wodę dobrej jakości, przefiltrowaną lub butelkowaną, smak potrawy będzie zależeć od jej smaku. Zobacz ilość wody na naczyniach, powinna być o kilka centymetrów wyższa niż groszek.
Krok 3:
Po 12 godzinach ciecierzyca wchłonie całą wodę. Jeśli pozostało trochę, spuść go. Cała woda mnie wchłonęła. Ponownie napełnij ciecierzycę czystą wodą.
Krok 4:
Gotuj ciecierzycę na małym ogniu przez pół godziny. Gdy woda się zagotuje, będzie dużo piany, usuń ją łyżką cedzakową.
Krok 5:
Ugotowaną ciecierzycę wrzuć do durszlaka i pozostaw na 10 minut, aby cały płyn był szklany.
Krok 6:
Przenieś ciecierzycę do dużej miski. Dodaj sól i przyprawy. Wlej olej roślinny.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj ciecierzycę, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy i olej.
Krok 8:
Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Połóż na nim ciecierzycę, spłaszcz ją łyżką, aby rozprowadziła się w jednej warstwie.
Krok 9:
Piecz ciecierzycę w piekarniku w temperaturze 200°C, jeśli jest, to lepiej w trybie "konwekcji". Jeśli nie ma takiej funkcji, to w trybie normalnym. Czas pieczenia od 15 do 30 minut, patrz stan ciecierzycy. Powinien stać się rumiany. Na konwekcji zajmie to mniej czasu. Gdy ciecierzyca będzie gotowa, wyłącz ogrzewanie, ale nie wyjmuj ciecierzycy, ale pozostaw ją do ostygnięcia w piekarniku. Nie otwieraj drzwi, wtedy ciecierzyca okaże się chrupiąca i apetyczna.
bardzo smaczna ciecierzyca jak orzechy, pikantna i chrupiąca.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g