zupa z pieczarek z roztopionym serem

delikatna zupa o smaku i aromacie grzybów! Nie można dodawać twarogu, ale zrobić tylko z topionym, zwiększając jego porcję 2 razy. Ale z twarogiem smak staje się bogatszy. Nie lubię cebuli i nie dodaję jej do potraw, tylko gotuję buliony z dodatkiem całej cebuli, która jest następnie wyrzucana. W tym przepisie cebulę można pokroić i usmażyć z pieczarkami lub zmielić blenderem na puree z resztą warzyw.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 33 % 3 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

jak zrobić zupę z pieczarek z roztopionym serem?

1. Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę.
2. Zagotuj osoloną wodę w rondlu, dodaj posiekane warzywa i całą cebulę i gotuj, aż będą miękkie, 15 minut. Następnie wyjmij cebulę.
3. Zmiel zupę blenderem.
4. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i smażyć na patelni na oleju roślinnym.
5. W rondelku z puree z zupy włóż sery twarogowe i śmietankowe, wymieszaj i ubij zupę blenderem, aż będzie gładka.
6. Dodaj smażone grzyby do zupy, zagotuj, sól, pieprz, zdejmij z ognia. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut i podawaj.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy