buchler jagnięcy

ze zwykłych potraw, proste, łatwe, pyszne, bogate! Buchler jagnięcy to tradycyjna zupa buriacka. Dzięki cebuli i przyprawom mięso w tym przepisie traci swój specyficzny zapach, którego wielu nie lubi. Bulion jest bardzo bogaty, a jagnięcina delikatna.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić buchler z jagnięciny? Przygotuj produkty według listy. Dobrze opłucz jagnięcinę. Odetnij nadmiar tłuszczu. Pokrój miąższ na duże kawałki. Obierz cebulę. Ziemniaki umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 2,3 litra wody na patelnię, włóż pokrojoną jagnięcinę i 2 całe obrane cebule.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść garnek na kuchence i zagotuj jego zawartość. Dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj, usuwając pianę, około 1 godziny, zmniejszając ciepło do średniego. Gotowość bulionu zależy od gotowości mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe gotowane mięso z bulionu i oddziel je od kości. Odcedź bulion.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki, pokrój w dużą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W odcedzonym bulionie włóż kawałki mięsa bez kości. Dodaj zirę i berberys. Zagotuj bulion i włóż ziemniaki. Gotuj zupę przez około 10-12 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Grubo posiekaj pozostałą cebulę i dodaj do zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj, osusz i posiekaj warzywa nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż posiekane warzywa do zupy. Gotuj jeszcze przez 1 minutę i zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw zupę na około 10 minut i wlej do talerzy.

Buchler to popularne danie Buriacji. Jest przygotowywany na różne sposoby, są przepisy bez dodawania ziemniaków, ale do zupy dodaje się ziemniaki. Dla mnie jest o wiele smaczniejszy. Do zupy nie dodaje się ani śmietany, ani majonezu, ale w razie potrzeby można ją dodać. A także umieść pieprz lub adjika - aby wzmocnić smak.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy