makaron po włosku

najprostszym i najsmaczniejszym daniem jest makaron po włosku! Dania kuchni włoskiej są obecnie bardzo poszukiwane na całym świecie. Makaron jest szczególnie popularny. Istnieje wiele różnych przepisów na jego przygotowanie. Wynika to z pochodzenia tych przepisów w różnych regionach Włoch. Makaron po włosku gotuje się z sosem śmietanowym, pomidorowym lub serowym, z warzywami lub mięsem. Najprostszym i najbardziej wszechstronnym przepisem na makaron po włosku jest pomidor (warzywo). Może być podawany jako niezależne danie lub dodatek do mięsa i jest przygotowywany w ciągu kilku minut i przy użyciu minimum składników.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 77 % 44 g
259 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Kuchnia włoska uwielbia smak bardziej wyrafinowany, więc możesz dodać więcej ostrych przypraw. Możesz również dodać oliwki, kapary, ostrą paprykę i inne, jeśli chcesz, więcej świeżych ziół. Możesz użyć zamrażania zieleni. Ale nawet bez nich makaron okazuje się smaczny, pachnący i pikantny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek drobno posiekaj lub zmiel przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Rozłóż posiekany czosnek na patelni, smaż przez około 5 minut. W tym czasie powinien stać się przezroczysty i lekko zrumieniony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, pokrój w małe kostki. Jeśli pomidory są duże, ze sztywną skórą, lepiej je poparzyć wrzącą wodą i usunąć skórkę, a następnie drobno posiekać. Umieść pomidory na czosnku na patelni. Smaż warzywa przez 15 minut na małym ogniu, aż pomidory wypuszczą sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj kolendrę i pietruszkę, sól do smaku, wymieszaj, możesz dodać ostrą paprykę. Smażyć przez około 3 minuty. Wyłącz ogień. Nie musisz smażyć przez długi czas, aby warzywa się nie paliły, a sos nie odparował.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Makaron można gotować równolegle. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól. Włóż makaron. Gotuj do miękkości, zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Czas gotowania makaronu zależy od odmiany, jakości i producenta. Spuść wodę z makaronu. Makaron posyp oliwą z oliwek, delikatnie wymieszaj, aby się nie sklejały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż gotowy makaron na talerzach, na wierzchu sos pomidorowy. Makaron można podawać po włosku jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy