skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę jarzynową z kalafiorem? Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2:
Rozłóż ziemniaki w gotowanym bulionie.
Krok 3:
Mój kalafior, usuń liście i podziel na kwiatostany.
Krok 4:
15 minut po ugotowaniu włóż kalafior do garnka z ziemniakami.
Krok 5:
Obierz i posiekaj cebulę. Obierz marchewki i pokrój w paski.
Krok 6:
Smażyć warzywa na patelni z dodatkiem oleju roślinnego, mieszając, aż będą miękkie. To około 7 minut.
Krok 7:
Włóż smażenie warzyw do zupy. Sól, pieprz, wymieszaj.
Krok 8:
Gotuj zupę do miękkości. Podczas serwowania dodaj drobno posiekane warzywa do miski zupy.
tę zupę można podawać ze śmietaną, aby była jeszcze smaczniejsza i bardziej sycąca. Jeśli nie wkładasz śmietany i nie gotujesz zupy na wodzie lub bulionie warzywnym, możesz włączyć ją do swojego menu podczas dni postu. Zanim znalazłem przepis i zobaczyłem, jak ugotować zupę jarzynową z kalafiorem, poczytałem trochę o tym warzywie krzyżowym w sieci. Dzielę się z Wami kilkoma faktami. Kalafior lub kędzierzawa kapusta jest uważana za produkt dietetyczny. Ze względu na niską zawartość kalorii, która wynosi 42 kcal na 100 gramów, często jest uwzględniana w diecie dziewcząt, które chcą schudnąć i podążać za figurą. Regularne spożywanie tej kapusty pomaga pozbyć się dodatkowych centymetrów w talii i biodrach. Witaminy z różnych grup, które składają się na jego skład, mają korzystny wpływ na stan skóry i sprawiają, że jest gładka. Stosowanie tego warzywa prowadzi do wyrównania odcienia naskórka, przyspieszenia produkcji kolagenu i zatrzymania drobnych zmarszczek. Ponadto kalafior jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Ogólnie rzecz biorąc, to warzywo przyniesie ogromne korzyści Twojemu ciału. Robię taką zupę dla mojej rodziny na lunch, ale czasami jemy ją również na obiad. Staram się wkładać do niego więcej świeżych ziół, co nigdy nie boli. Gorąco polecam do gotowania jako pierwszy!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g