Sałatka z topionym serem i kurczakiem

proste, ale pyszne, ze zwykłych potraw, na wakacje! Sałatka z roztopionym serem i kurczakiem to danie, które urozmaici każdą ucztę. Połączenie składników w nim jest bardzo udane, ich smak jest dość neutralny,więc w wyniku gotowania uzyskuje się najdelikatniejszą sałatkę z dostępnych prostych produktów.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 29 % 9 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z roztopionym serem i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka, jajka i ziemniaki (ze skórką) wstępnie ugotować i schłodzić. Włóż ser topiony (1 opakowanie)do zamrażarki, wtedy łatwiej będzie go zetrzeć. Używaj sera bez substytutów tłuszczu mlecznego, jest lepszy i smaczniejszy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Ziemniaki dokładnie umyć, włożyć do rondla i zalać zimną wodą. Umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Gotuj ziemniaki przez około 25 minut. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić bulwę. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź i ostudź. Następnie obierz skórę. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i ułóż pierwszą warstwę na talerzu lub na dnie salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robię sałatkę za pomocą pierścienia do serwowania, naciskając każdą warstwę prasą. Posmaruj warstwę ziemniaków niewielką ilością majonezu lub zrób siatkę majonezową. Zamiast majonezu możesz użyć mieszanki majonezu i śmietany. W przypadku siatki wygodnie jest zrobić dziurę w pokrywie opakowania majonezu (za pomocą szydła) lub włożyć majonez do torby i zrobić mały otwór.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie wyjmij mięso i ostudź (użyj bulionu do przygotowania innych potraw). Rozłożyć schłodzony filet z kurczaka na włókna i ułożyć drugą warstwę w sałatce. Za pomocą prasy lub łyżki lekko dociśnij filety do poprzedniej warstwy. Zrób siatkę majonezową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wstępnie ugotowane i schłodzone jajka zetrzyj na grubej tarce i włóż kolejną warstwę do sałatki. Posmaruj warstwę majonezem lub zrób siatkę majonezową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij wstępnie schłodzony ser topiony z opakowania i zetrzyj na grubej tarce. Ułóż starty ser ostatnią warstwą w sałatce. Włóż sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę, aby warstwy były dobrze nasycone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj sałatkę schłodzoną, udekorowaną według własnych upodobań i pragnień. Smacznego!

sałatka jest prosta i bardzo delikatna. Tak delikatny, że chcę do niego coś dodać do "chrupania". Dla mnie ta sałatka stała się podstawą, ponieważ dodając do niej cebulę sałatkową, słone lub świeże ogórki, oliwki lub oliwki — za każdym razem możesz uzyskać zupełnie nowy pyszny przepis na sałatkę.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy