skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z roztopionym serem i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka, jajka i ziemniaki (ze skórką) wstępnie ugotować i schłodzić. Włóż ser topiony (1 opakowanie)do zamrażarki, wtedy łatwiej będzie go zetrzeć. Używaj sera bez substytutów tłuszczu mlecznego, jest lepszy i smaczniejszy.
Krok 2:
Jak gotować ziemniaki w mundurkach? Ziemniaki dokładnie umyć, włożyć do rondla i zalać zimną wodą. Umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień. Gotuj ziemniaki przez około 25 minut. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić bulwę. Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź i ostudź. Następnie obierz skórę. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i ułóż pierwszą warstwę na talerzu lub na dnie salaterki.
Krok 3:
Robię sałatkę za pomocą pierścienia do serwowania, naciskając każdą warstwę prasą. Posmaruj warstwę ziemniaków niewielką ilością majonezu lub zrób siatkę majonezową. Zamiast majonezu możesz użyć mieszanki majonezu i śmietany. W przypadku siatki wygodnie jest zrobić dziurę w pokrywie opakowania majonezu (za pomocą szydła) lub włożyć majonez do torby i zrobić mały otwór.
Krok 4:
Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie wyjmij mięso i ostudź (użyj bulionu do przygotowania innych potraw). Rozłożyć schłodzony filet z kurczaka na włókna i ułożyć drugą warstwę w sałatce. Za pomocą prasy lub łyżki lekko dociśnij filety do poprzedniej warstwy. Zrób siatkę majonezową.
Krok 5:
Wstępnie ugotowane i schłodzone jajka zetrzyj na grubej tarce i włóż kolejną warstwę do sałatki. Posmaruj warstwę majonezem lub zrób siatkę majonezową.
Krok 6:
Wyjmij wstępnie schłodzony ser topiony z opakowania i zetrzyj na grubej tarce. Ułóż starty ser ostatnią warstwą w sałatce. Włóż sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę, aby warstwy były dobrze nasycone.
Krok 7:
Podawaj sałatkę schłodzoną, udekorowaną według własnych upodobań i pragnień. Smacznego!
sałatka jest prosta i bardzo delikatna. Tak delikatny, że chcę do niego coś dodać do "chrupania". Dla mnie ta sałatka stała się podstawą, ponieważ dodając do niej cebulę sałatkową, słone lub świeże ogórki, oliwki lub oliwki — za każdym razem możesz uzyskać zupełnie nowy pyszny przepis na sałatkę.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g