skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na przekąskę. Przekąska jest prosta i nieskomplikowana, składniki do jej przygotowania są niedrogie i zawsze znajdują się w lodówce. W razie potrzeby do kompozycji można dodać produkt mięsny, na przykład kurczaka lub kiełbasę. Moje jaja kurze z mydłem. Wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą i podpalamy. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody.
Krok 2:
Nie warto gotować jaj kurzych dłużej, w przeciwnym razie żółtko nabierze brzydkiego niebieskawego odcienia. Jeśli ugotujesz mniej jaj kurzych, żółtko może się nie ugotować, co jest niebezpieczne dla zdrowia. Spuść wodę. Ugotowane jaja kurze zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy i drobno kroimy nożem lub przepuszczamy przez krajalnicę do jajek.
Krok 3:
Ser topiony wkładamy do zamrażarki na 20-30 minut, aby trochę stwardniał, wtedy łatwiej będzie go zetrzeć. Możesz go zmielić za pomocą blendera lub innego rozdrabniacza na okruchy.
Krok 4:
Jaja kurze i ser wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu.
Krok 5:
Aby uzyskać soczystość, smak i specjalny aromat, wśród składników tej przekąski dodamy zieloną cebulę i świeże zioła. Umyj zieloną cebulę, osusz na papierowych ręcznikach i drobno posiekaj nożem. Świeże warzywa są również myte, suszone i drobno posiekane. Warzywa i cebulę wkładamy do miski.
Krok 6:
Doprawiamy kwaśną śmietaną, śmietaną i majonezem lub tylko majonezem według uznania. Jeśli tylko majonez zostanie użyty jako sos, nie można dodać soli, ponieważ majonez jest dość słony.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 8:
Rozkładamy chleb pita, jeśli nie ma prostokątnego kształtu, lepiej wyciąć równą prostokątną warstwę.
Krok 9:
Rozprowadzamy nadzienie cienką warstwą na chlebie pita na całej powierzchni.
Krok 10:
Zwijamy chleb pita z nadzieniem w rolkę, wkładamy do lodówki na godzinę w celu impregnacji. Do stołu podajemy przekąskę z chleba pita z serem i jajkami kurzymi. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g