chleb pita z roztopionym serem i jajkiem

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, pyszna przekąska! Istnieje ogromna liczba przepisów na przekąski gotowane w cienkim ormiańskim chlebie pita. Są one wykonane w postaci rolek, kopert lub rolki. Jednym z najłatwiejszych i najszybszych przepisów jest bułka pita w topionym serze i gotowanych jajkach kurzych. Ta oryginalna przekąska zajmie należne jej miejsce zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu jako przekąska między głównymi posiłkami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 43 % 21 g
węglowodany 35 % 17 g
236 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na przekąskę. Przekąska jest prosta i nieskomplikowana, składniki do jej przygotowania są niedrogie i zawsze znajdują się w lodówce. W razie potrzeby do kompozycji można dodać produkt mięsny, na przykład kurczaka lub kiełbasę. Moje jaja kurze z mydłem. Wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą i podpalamy. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nie warto gotować jaj kurzych dłużej, w przeciwnym razie żółtko nabierze brzydkiego niebieskawego odcienia. Jeśli ugotujesz mniej jaj kurzych, żółtko może się nie ugotować, co jest niebezpieczne dla zdrowia. Spuść wodę. Ugotowane jaja kurze zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy i drobno kroimy nożem lub przepuszczamy przez krajalnicę do jajek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser topiony wkładamy do zamrażarki na 20-30 minut, aby trochę stwardniał, wtedy łatwiej będzie go zetrzeć. Możesz go zmielić za pomocą blendera lub innego rozdrabniacza na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jaja kurze i ser wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby uzyskać soczystość, smak i specjalny aromat, wśród składników tej przekąski dodamy zieloną cebulę i świeże zioła. Umyj zieloną cebulę, osusz na papierowych ręcznikach i drobno posiekaj nożem. Świeże warzywa są również myte, suszone i drobno posiekane. Warzywa i cebulę wkładamy do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprawiamy kwaśną śmietaną, śmietaną i majonezem lub tylko majonezem według uznania. Jeśli tylko majonez zostanie użyty jako sos, nie można dodać soli, ponieważ majonez jest dość słony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozkładamy chleb pita, jeśli nie ma prostokątnego kształtu, lepiej wyciąć równą prostokątną warstwę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozprowadzamy nadzienie cienką warstwą na chlebie pita na całej powierzchni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwijamy chleb pita z nadzieniem w rolkę, wkładamy do lodówki na godzinę w celu impregnacji. Do stołu podajemy przekąskę z chleba pita z serem i jajkami kurzymi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy