zupa jarzynowa na odchudzanie

niskokaloryczna, zdrowa i pyszna zupa na szczupłą sylwetkę! Wiele kobiet często myśli o potrzebie zrzucenia kilku dodatkowych kilogramów. Ale nie wszyscy lubią przestrzegać ścisłej diety. Wystarczy włączyć do menu prostą zupę warzywną, która jest bardzo skuteczna w walce z nadwagą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 56 % 5 g
37 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zestaw warzyw mongeau Zmień do woli, ale musisz wziąć pod uwagę, że niektóre warzywa mogą być również kaloryczne, takie jak ziemniaki, więc musisz wziąć to pod uwagę przy wyborze produktów. Zamiast ziemniaków można użyć młodej cukinii, nadają zupie objętość, ale jednocześnie zawierają mało kalorii. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Dojrzałe cukinie należy najpierw obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę z łuski. Dodaj łodygi selera do liczby składników. To warzywo jest podstawą wielu dietetycznych potraw. Ponadto seler ma wiele witamin, minerałów, składników odżywczych, olejków eterycznych, normalizuje układ trawienny i działa ogólnie wzmacniająco na organizm. Pokrój cebulę i seler w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, pokrój na dwie części, Wytnij strąk nasienny, pokrój miąższ w paski lub kostki. Umyj pomidory, zalej wrzącą wodą, usuń skórkę, drobno posiekaj miąższ nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyszczamy białą kapustę z górnych liści i siekamy w cienkie paski.Rosół, na którym gotowana jest zupa jarzynowa, również wpływa na proces odchudzania. Na przykład bulion grzybowy zawiera tylko 5 kcal w 100 ml, a mięso wieprzowe – 40 kcal.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale nie zawsze musisz ograniczać się do wywarów warzywnych, możesz ugotować zupę warzywną na bulionie mięsnym gotowanym z dietetycznej piersi z kurczaka lub indyka, który będzie miał tylko 15 kcal, gdy bulion warzywny ma 13 kcal na 100 ml.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z bulionem wkładamy ugotowaną marchewkę, cebulę, seler, paprykę i podpalamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pięciu 10 minutach dodaj pomidory i białą kapustę. Kapustę kładziemy na końcu, powinna być nieco chrupiąca w gotowym naczyniu, co również dobrze wpływa na pracę jelit, organizm dłużej trawi błonnik zawarty w kapuście, a uczucie sytości pozostanie dłużej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Usuń pianę utworzoną na powierzchni zupy. Dodaj trochę soli, czarnego pieprzu lub innych przypraw do smaku. Soli nie trzeba dodawać dużo, ponieważ jest w stanie zatrzymać wodę w organizmie, co z kolei zapobiega spalaniu kalorii i utracie wagi. A takie ostre przyprawy, jak czerwony, czarny pieprz, poprawiają metabolizm, a tym samym przyczyniają się do utraty wagi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zupa jest gotowa. Podajemy go do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy