krem na mleku i jajkach

najdelikatniejszy, rozpływa się w ustach, z najbardziej konwencjonalnych produktów! Krem z mlekiem i jajkami to klasyczny przepis. Napoleon i miód są ułożone w stos, nadziewane eklerami i rurkami, na jego podstawie przygotowywane są lody i wiele, wiele innych potraw. Przygotowanie kremu jest bardzo proste, przestrzegając pewnych zasad.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 60 % 24 g
223 kcal
IG: 12 / 4 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem z mleka i jajek? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, nie jest to ważne. Jaja wzięłam z wybranej kategorii. Ilość cukru różni się smakiem-od 150 do 200 gramów. Wziąłem średnią - 170 gramów. Cukier waniliowy mam z naturalną wanilią, dlatego jest tak czarny, a w kremie widoczne są czarne plamy. Lepiej, jeśli masło jest miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię z grubym dnem. To ważne pytanie, ponieważ wiele zależy od wyboru naczyń w tym przepisie. W rondlu z grubym dnem można bezpiecznie ugotować krem na kuchence, a zwykły będzie musiał zostać umieszczony w łaźni wodnej, aby masa się nie przypaliła lub nie zamieniła się w omlet. Rozbij jajka na patelnię, wlej zwykły cukier i wanilię, dodaj mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W cienkim strumieniu, ciągle mieszając trzepaczką, wlej mleko. Szybko połączy się z resztą produktów. Wlewanie płynu do gęstszej masy zapobiega tworzeniu się grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię z mieszanką mleka na małym ogniu. Zagotuj śmietanę, nie odchodząc od pieca i cały czas mieszając masę trzepaczką. Jest to ważne, ponieważ w przeciwnym razie dolna warstwa nagrzeje się szybciej i mocniej, a jajka zwijają się, tworząc omlet, a nie budyń. Przy ciągłym mieszaniu wszystkie warstwy kremu są podgrzewane w ten sam sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dość szybko masa zacznie gęstnieć, z każdą minutą coraz mocniej. Musimy poczekać, aż się zagotuje, na powierzchni pojawią się duże bąbelki, zacznie jakby "dmuchać".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy to się stanie, natychmiast wyłącz ogrzewanie. Pozostaw patelnię ze śmietaną do ostygnięcia. Od czasu do czasu Dopasuj i wymieszaj krem trzepaczką, aby na wierzchu nie utworzył się film.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić śmietanę, aż będzie ciepła. Powinien osiągnąć taką temperaturę, aby palec włożony do niego był przyjemnie ciepły, ale nie gorący. Włóż masło do kremu, w zbyt gorącym stopi się, aw zimnym w ogóle się nie stopi. Naszym celem jest delikatne wymieszanie oleju z kremem, aż całkowicie się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy krem będzie absolutnie jednolity, gładki i błyszczący. Przed użyciem należy go dobrze schłodzić. Aby krem nie miał gęstego filmu, przykryj go folią spożywczą, aby leżał bezpośrednio na jego powierzchni. Włóż krem do lodówki na kilka godzin, a następnie użyj zgodnie z zaleceniami.

budyń zrobiony według tego przepisu jest bardzo delikatny, umiarkowanie słodki, z jasną nutą wanilii. Idealnie nadaje się do warstw ciast, ponieważ okazuje się dość płynny. Jeśli chcesz użyć go jako nadzienia do ciast, dodaj więcej masła.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

ważne! aby krem z pewnością się sprawdził, przestrzegaj prostych zasad:
- pozwól, aby baza kremu zgęstniała podczas gotowania (mąka powinna się zaparzyć, ale upewnij się, że przyszły krem się nie przypali i nie będzie grudek).
- parzona mieszanka mąki musi koniecznie ostygnąć, jeśli dodasz olej do nieostrej masy, masło się rozpuści, a śmietana się nie rozpadnie.
- masło do kremu powinno być wysokiej jakości. Olej niskiej jakości może źle wpłynąć na konsystencję kremu, uczynić go płynnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy